Кламер БГ - Новини: Навални вече не е в изкуствена кома

Навални вече не е в изкуствена кома

Свят

|
Пон, 07 Септ 2020г. 18:42ч.
Навални вече не е в изкуствена кома

Състоянието на отровения критик на Кремъл Алексей Навални се е подобрило. Той е изваден от медикаментозна кома и реагира, когато му се говори, съобщиха световни агенции, цитирайки берлинската болница "Шарите".

Постепенно се изключва апаратът за изкуствено дишане, се казва още в съобщението, но се отбелязва, че още е рано да се прецени какви ще са дълготрайните последици от тежкото отравяне.

Навални, един от критиците на руския лидер Владимир Путин, бе транспортиран на 22 септември в състояние на кома в берлинската болница, два дни, след като рязко се почувства зле по време на полет в Русия.

Берлин заяви, че има несъмнени доказателства, че той е бил отровен с нервнопаралитично вещество. Москва отрича да е замесена в това.

По-рано се разбра, че германският канцлер Ангела Меркел не изключва възможността да се наложат санкции за руско-германския газопровод "Северен поток-2" в отговор на отравянето на Навални.

"Канцлерът споделя изявлението на външния министър", каза говорителят ѝ Щефен Зайберт в отговор на въпрос за изявлението на Хайко Маас, в което той приканва Русия да помогне за изясняване на случилото се с Алексей Навални, иначе Германия ще бъде принудена да оттегли подкрепата си за "Северен поток-2".

Руският министър на енергетиката Александър Новак пък обяви, че проектът "Северен поток 2" все още е актуален за Русия, въпреки временния спад в търсенето на газ в Европа, и газопроводът ще бъде достроен.

"Не можем да кажем въз основа на моментния спад в търсенето, че такива инфраструктурни проекти не са необходими. Това е дългосрочен проект от много десетилетия", каза той в отговор на въпрос дали проектът остава актуален и особено важен за Русия в условията на спад в търсенето на газ в Европа.

mediapool.bg