Кламер БГ - Новини: На фронтовата линия в Либия, Сирт е в центъра на регионални съперничества

На фронтовата линия в Либия, Сирт е в центъра на регионални съперничества

Свят

|
Пет, 21 Авг 2020г. 14:15ч.
На фронтовата линия в Либия, Сирт е в центъра на регионални съперничества

Стените в общинските сгради в Сирт са окичени със снимки на Халифа Хафтар - командващия базираната на изток Либийска национална армия (ЛНА).

А отвън в пустинята, войници стоят на пост. Носещ белезите на въстанието в Либия от 2011 г. и окупацията от "Ислямска държава", сега Сирт е не само център на гражданската война, но и фокус на геополитическите вражди, обхванали региона.

Откакто в началото на юни турската интервенция помогна за отблъскването на ЛНА на Хафтар от столицата Триполи след нейната 14-месечна офанзива, фронтовата линия бе установена около Сирт, разположен в средата на средиземноморското крайбрежие на Либия и близо до главните петролни терминали в страната.

"Градът е виждал войни и кризи, накарали хората да се страхуват", каза Адел Мохамед, 43-годишен местен жител, докато пазарува в супермаркет в 90-хилядния град.

"Винаги има безпокойство за това какво предстои", добави той.

Гражданският конфликт в Либия противопоставя ЛНА и нейните съюзници срещу силите на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи на запад. Когато ПНС и Турция изглеждаха готови да напреднат още повече, Египет обяви Сирт за червена линия и прокара в парламента си одобрение за евентуална военна намеса.

През последните седмици либийските фракции и техните чуждестранни поддръжници се мобилизираха, докато дипломати се опитваха да предотвратят военна ескалация и да осигурят примирие. По време на необичайна обиколка из позициите на ЛНА репортери на Ройтерс видяха войници на позиции югозападно от Сирт, някои скрити под навеси или в палатки, а други - на наблюдателни постове.

"Нашите въоръжени сили са разположени около Сирт и даже отвъд Сирт. Ние сме в готовност", каза Мифтах Шаклуф, който ръководи операциите на ЛНА в района.

"Нашите пръсти трябва да стоят на спусъка, докато Либия не бъде прочистена от наемници и колонизатори и от всеки, който ламти за нашата земя и нейните богатства", добави той.

По време на посещението си в Триполи тази седмица външният министър на Германия повтори призива на САЩ за създаването на демилитаризирана зона около Сирт и военната база на юг Джуфра. Той предупреди, че при това "привидно затишие" двете страни и техните съюзници продължават да се въоръжават "в голям мащаб".

ВЪНШНА НАМЕСА

Външни сили се намесват в Либия след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., сложило край на четирите десетилетия власт на Муамар Кадафи. През последните месеци обаче намесата достигна нови равнища.

Докато Турция обмисляше да използва военни бази в Западна Либия, САЩ обвиняваха Русия, че праща изтребители и военно оборудване на руски частни наемници.

Национална петролна корпорация на Либия съобщи, че разполагането на наемници е превърнало петролните инсталации във "военни постове" и обвини Обединените арабски емирства - едни от главните поддръжници на Хафтар, - че са наложили блокада, която през последните седем месеца почти е прекратила добива на петрол, на който Либия разчита.

Русия отхвърля изявленията на САЩ за предполагаема нейна военна интервенция, а от ЛНА отричат да използват наемници. "Нямаме нито един при нас. Няма руснаци. . . нищо", заяви командирът от ЛНА Шаклуф.

ОАЕ казват, че подкрепят дипломатическо решение на конфликта и че желаят възстановяването на производството на петрол в Либия възможно най-скоро, но при предпазни мерки на място. Властите в ОАЕ не отговориха незабавно вчера на поискания от Ройтерс коментар.

Основните петролни терминали в т. нар. Петролен полумесец източно от Сирт, превземани и повреждани нееднократно през последните години, остават блокирани под контрола на ЛНА.

Самият Сирт е отчасти в развалини от боевете през 2016 г., когато ПНС изтласква "Ислямска държава" от града, където джихадистката групировка бе създала свой северноафрикански бастион. Крайбрежните квартали са в руини, изоставени.

На други места магазините и кафенетата са отворени и градът не страда от спирания на електричеството, каквито има в други региони, благодарение на електростанцията наблизо.

Абделазиз Абделрахим, 27-годишен служител в месарски магазин, заяви, че парите все още не достигат, но в по-малка степен, отколкото преди ЛНА да поеме контрола върху Сирт през януари. "Още атаки срещу Сирт? Ние казваме: по Божията воля не", добави той.

По БТА.

mediapool.bg