Кламер БГ - Новини: На първо четене: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

На първо четене: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

България

|
Пет, 04 Ноем 2022г. 20:32ч.
На първо четене: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

На първо четене: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

Връщането на хартиените бюлетини наравно с машините по време на избори вече в ход, след като депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласуваха на първо четене внесените от социалистите промени в Изборния кодекс.

Това стана при два нога в пленарната зала, като окончателният резултат беше 125 "за" и 100 "против" ("Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход").

Един от социалистите гласува срещу законопроекта на партията му. Това е Явор Божанков, когото по-рано в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова отстрани от правната комисия, най-вероятно именно поради отказа му да се подчини на партийната повеля за връщането на хартията. В същото време депутатът Румен Йончев от групата на "Български възход", която е против връщането на хартията, подкрепи промяната.

Законопроектът предвижда гласоподавателите да имат право на избор дали да гласуват с машина или с хартия. Според действащия Изборен кодекс в секциите с над 300 избиратели в страната и чужбина се гласува само с машина, а в по-малките секции – само с хартия.

Връщането на хартиените бюлетини наравно с машините ще върне и всички познати проблеми и пороци на хартиения вот – многото недейсвителни бюлетини, преправените протоколи, а заедно с тях и възможността за изборни шашми и измами.

От обсъжданията се разбра, че между двете четения ДПС ще поиска изцяло да отпадне сегашното машинно гласуване с "ясен ангажимент за въвеждане на машинно броене". Засега от ГЕРБ и БСП не са дали сигнал, че ще подкрепят подобна идея, защото и двете формации защитаваха идеята хората да имат право на избор.

В пленарната зала бяха разгледани още два законопроекта за промени в Изборния кодекс. От тях приет бе този на "Демократична България ", който предвижда към ЦИК да се създаде специално звено за машинното гласуване, както и парламентарно представените формации да имат постоянен достъп до изходния код на устройствата.

Неприетият законопроект беше на "Възраждане" и предвиждаше задължително видеонаблюдение по време на изборния ден и при съставянето на протоколите на секционните комисии, както и задължително броене на всички разписки от машините. Освен това от формацията искат да имат представител в ЦИК.

Дебатите за хартиената бюлетина

Дебатите по трите законопроекта се въртяха изцяло около връщането на хартиената бюлетина. Коалиция "хартиена бюлетина" между ГЕРБ, ДПС и БСП разви тезата, че машинният вот ограничава някои избиратели. ПП, ДБ и БВ отхвърлиха този аргумент.

"Ние трябва да направим така, че и последният български гражданин да може да гласува", каза Росица Кирова от партията на Бойко Борисов.

Надежда Йорданова от ДБ припомни, че на последните избори с масова употреба на хартиени бюлетини грешките в протоколите са били 14 934. За сравнение, на изборите през октомври тази година, когато масово бе приложено машинното гласуване, несъответствията са само 364, а грешките в протоколите са само 1 169

Росен Костурков от ПП коментира, че и за хартиената бюлетина, и за гласуването с машина е нужно човек да е грамотен. Ако идеята зад връщането на хартията е всички да могат да гласуват, то тогава трябва да се върнат и цветните бюлетини, добави той.

Божидар Божанков от ДБ цитира социологическо проучване, което е показало, че под 2% от негласувалите са посочили като причина за това машините.

Лилия Недева от "Български възход" пък посочи, че повечето хора ползват банкомати и имат дебитни карти и не вижда защо машинното гласуване би представлявала затруднение.

"Аз съм убеден, че в Германия и Белгия също ползват дебитни карти, но там казаха, че нямат доверие на този тип гласуване. Само заради доверието те са изведени от изборния процес", отговори Мустафа Карадайъ от ДПС. Той повтори, че между двете четения партията му отново ще предложи старото си предложение за машинно броене. По време на изказването си Карадайъ реши да спомене поименно бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който според ДПС е репресирал избирателите им с акциите си срещу купуването на гласове миналата есен.

Бойко Рашков отговори:

"Очевидно на някой години наред много му е харесвало да купува и продава гласове и да твърди, че по такъв начин ние ще увеличим броя на нашите депутати в пленарната зала. Само че се появи един министър (говори за себе си- бел,ред) на вътрешните работи, който защити наказателния кодекс и правата на хората, върху които вие въздействахте по престъпен начин, за да гласуват във ваша или в нечия друга полза".

Мая Димитрова от БСП оправда завоя на партията си от машините към хартията с това, че мошинният вот е причина за намаляване на избирателната активност.

В отговор Стою Стоев от ПП каза, че според анализи на гласуването на последните избори активността в секциите само с хартиено гласуване активността е била дори по-ниска.

Тома Биков от ГЕРБ изрази мнение, че изборната технология вече се е превърнала в идеология.

В началото на дебата Милен Матеев от ПП поиска точката от дневния ред да отпадне и даде същите аргументи, каквито преди да напусне заседанието на правната комисия в сряда - не е проведено обществено обсъждане по законопроектите и са нарушени процедурите по разглеждането им в комисия. Сега обаче той добави, че не е спазено изискването законопроектът да бъде разгледан в зала поне 72 часа след внасяне на доклада.

Бившият председател на парламента Никола Минчев от ПП пък поиска заседанието да бъде прекратено, но очаквано това не бе одобрено от мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"От 32 години 30 години гласуваме с хартия, какво точно да обсъждаме?", запита Йордан Цонев от ДПС и се обърна към лидера на ПП Кирил Петков с думите: "Имате уста, но нямате уши".

"Вместо да се сочат различни органи на тялото, което направихте, ако на ГЕРБ и ДПС основният приоритет е да се гласува хартиената бюлетина, въпреки всички проблеми на българския народ, не знам дали заслужава да стоите в тази зала", отговори Кирил Петков и посочи, че през 2015 г. невалидните бюлетини са 15 % процента от всички използвани бюлетини, а с машините не е така.

mediapool.bg