Кламер БГ - Новини: На изпроводяк Марешки и Симеонов предложиха по-висок праг за влизане в парламента

На изпроводяк Марешки и Симеонов предложиха по-висок праг за влизане в парламента

България

|
Пет, 05 Март 2021г. 11:49ч.
На изпроводяк Марешки и Симеонов предложиха по-висок праг за влизане в парламента

В самия край на настоящия парламент зам.-председателите на Народното събрание Валери Симеонов и Веселин Марешки, които са коалиционни партньори за предстоящите избори, за пръв път внесоха общ законопроект.

Поправките предвиждат увеличаване на прага за влизане в парламента от 4 на 6% и е ясно, че няма как да бъдат приети не само заради противоречивата идея, но и защото в петък депутатите излизат във ваканция и ще се съберат отново, за да разпуснат парламента.

В петък Марешки мотивира предложението с това, че с по-високия праг в парламента нямало да могат да попадат "случайни формации, събрани набързо, колкото само да прескочат прага и да вземат партийна субсидийка".

Любопитно е, че коалицията между "Воля" и НФСБ събира 1.8% подкрепа според "Алфа рисърч" и 2.6% според "Галъп", което значи, че е далеч под сегашната 4-процентна бариера.

Освен това коалиционният партньор на Марешки – Валери Симеонов призна преди време, че една от целите на коалицията между Воля и НФСБ е търсене на по-висок резултат, т.е прескачане на бариерата.

"Естествено, че ние гоним по-висок резултат. Естествено, че има и определена доза съпоставяне на процентите и търсене на една по-висока резултатност, но това са нормални политически действия", каза през февруари лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова тв.

Според Марешки с по-високата бариера, която е ясно, че няма да бъде приета, щели да спрат и "фалшивите внушения", с които социолозите се опитвали да "промиват мозъците" на хората, обяснявайки колко формации, щели да преминат четири процентовата бариера.

mediapool.bg