Кламер БГ - Новини: На донорската конференция за Афганистан бяха обещани 1,2 милиарда долара

На донорската конференция за Афганистан бяха обещани 1,2 милиарда долара

Свят

|
Вт, 14 Септ 2021г. 12:42ч.
На донорската конференция за Афганистан бяха обещани 1,2 милиарда долара

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и неговият заместник Мартин Грифитс, сн. ЕПА/БГНЕС

Донорската конференция за Афганистан, която се проведе вчера, приключи с обещания за осигуряване на 1,2 милиарда долара за тази страна, съобщи заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

Той определи форума и обещаната на него сума като важна стъпка за подпомагане на нуждаещите се в Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Грифитс прикани донорите скоро да превърнат обещанията си в реалност и каза, че конференцията е показала солидарност с афганистанския народ, но добави, че пред Афганистан се очертава дълъг и труден път.

Конференцията съвпадна с посещението в Афганистан на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, отбелязва ДПА. Целта на визитата му е анализ на хуманитарната ситуация. Гранди кацна на летището в Кабул вчера и беше посрещнат от изпълняващия длъжността министър по въпросите на бежанците Халил Хакани, влиятелния лидер на мрежата Хакани.

Халил Хакани е в списъка с терористи на САЩ, които са обявили награда от 5 милиона долара за сведения, които биха довели до задържането му. Той е и в списъка на санкционираните от ООН заради връзките му с Ал Каида и талибаните.

Този месец Мартин Грифитс също посети Афганистан и разговаря с представители на талибаните по хуманитарни въпроси.

mediapool.bg