Кламер БГ - Новини: На ВСС не му се занимава с отстраняване на Гешев

На ВСС не му се занимава с отстраняване на Гешев

България

|
Четв, 08 Окт 2020г. 13:40ч.
На ВСС не му се занимава с отстраняване на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма никакво желание да обсъжда отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев. Това пролича в четвъртък, когато пленумът на съвета отказа да обсъжда писмо, с което Съюзът на съдиите призова съдебните кадровици да започнат процедура срещу Гешев.

Да се обсъди писмото настоя председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той предложи точката да бъде включена в дневния ред. С 14 гласа "против" и само 4 "за" пленумът отказа. Обсъждане все пак ще има, но на 22 октомври. Тогава трябва да бъде разгледан и критичният доклад за върховенството на закона, оповестен миналата седмица от Европейската комисия.

Преди гласуването Гешев напусна заседанието с аргумента, че точката го засяга. Панов настояваше за обратното – според него подобен дебат трябва да се води в присъствието на главния прокурор. Според Панов шефът на държавното обвинение редовно прави опити "да похити правото като го извади от съдебната зала".

"Дали се правим, че не виждаме какво се случва или пак бягаме от отговорност, ще се види. Преди 3 месеца представители на охранителни органи, на Бюрото по защита демонстративно нахлуха в Президентството, което взриви гражданското общество. Трети месец не знаем какви доказателства е събрала прокуратурата за престъпления, извършени от президентските съветници. Г-н Гешев прави системни опити да похити правото, като го извади от съдебната зала. Днес очаквах главният прокурор да обясни от какво са продиктувани действията му на евтин популизъм", заяви Панов, цитиран от Defakto.

Малко по-късно Гешев написа в Туитър, че е посетил разбита фабрика за контрабандни цигари.

"Предотвратени са щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи благодарение на МВР и Прокуратурата в Пловдив. Съвместната ни работа в интерес на българските граждани продължава", похвали се той.

В писмото си от края на миналия месец Съюзът на съдиите настоява Гешев да бъде отстранен заради множество нарушения. Според тях той често прави политически изказвания, при условие, че според Закона за съдебната власт магистратите трябва да са политически неутрални. Един такъв пример е изказването му за "десни екстремисти", чието виждане за разделение на властите той не споделя. Под ръководството на Гешев прокуратура разпространи записи от СРС-та с участието на президента Румен Радев, пишат още съдиите. Според тях Гешев многократно е нарушавал и принципа за невиновност като в свои интервюта и публични изяви е разгласявал имена на хора, които смята за виновни.

mediapool.bg