Кламер БГ - Новини: Правната комисия отхвърли идеята на НФСБ за ваучерите за почивка

Правната комисия отхвърли идеята на НФСБ за ваучерите за почивка

България

|
Пон, 11 Май 2020г. 16:04ч.
Правната комисия отхвърли идеята на НФСБ за ваучерите за почивка

Правната комисия отхвърли идеята на НФСБ за ваучер в размер на 210 лева, но за поне 7-дневна почивка. Предложението беше направено между двете четения на Закона за здравето, с който мерките срещу коронавируса да продължат да действат и след края на извънредното положение. Във вторник законопроектът се разглежда на второ четене в комисията.

Темата с ваучерите стана актуална през последния месец. Това се превърна и в причина за поредно напрежение между партиите в "Обединените патриоти".

В края на миналия месец ВМРО обвини НФСБ, че краде идеите им за ваучери, защото партията на Каракачанов първа лансирала идеята, като предложи ваучерите да са на стойност 100 лв. Седмица по-късно управляващите обявиха, че принципно са се разбрали държавата да поеме част от почивката на българите, но още не договорили детайлите. Бизнесът пък поиска ясни правила за ваучерите.

По информация на Mediapool се очаква управляващите да обсъждат до края на май каква точно да е сумата на ваучерите, по какъв механизъм и на кого да се дават.

Сега обаче НФСБ предлагаха от ваучерите да могат да се възползват хора, които през поне 12 от последните 18 месеца са внасяли осигуровки във фонд "Пенсии" и получават заплата, която е не по-голяма от 1349 лева , който е размерът на средната брутна заплата за декември 2019 година. Идеята беше ваучерите да важат не само за тази година, но и за 2021 година.

Освен това партията предлагаше по 100 лв. за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

Според НФСБ максималната сума, която държавата щеше да отдели за ваучери, е 385 млн. лева, а приблизителният брой на хората, които получават заплата под средната за декември за около 1.5 млн. Децата и учениците пък са 700 хил. От партията обаче прогнозират, че не всички, които имат право, ще се възползват от мярката и затова държавата ще даде по-малко от 385 млн. лева.

За да осребрят ваучерите, собствениците на хотели пък трябваше да предоставят копие от регистъра си за настаняване, в който се вижда, че даден посетител е бил там не по-малко от 7 дни и е ползвал ваучер. Сумата ще бъде изплащана в срок до една седмица.

Предложението на участващата във властта партия бе за ваучерите да бъде издадена и наредба с детайлите за предоставянето им. Акотова бъде прието, тя трябва да бъде изготвена до месец след влизането в сила на поправките. Самото издаване на ваучерите пък ще започне от датата, в която въпросната наредба влезе в сила.

Прието обаче беше предложението на НФСБ тази година строежите по морето да могат да продължат с месец повече. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие строителството в национални курорти е забранено от 15 май до 1 октомври. Идеята на участващата във властта партия е обаче тази година забраната да влезе в сила от 15 юни.

НФСБ предлага още намаляване на концесионната такса с от 50 до 100% за тази година. Концесионерите пък ще трябва да намалят поне наполовина цените за чадъри и шезлонги по плажа.

Асоциацията на концесионерите на морски плажове възразява срещу предложението чадърът и шезлонгът да са безплатни на всички плажове. Организацията иска за всеки морски плаж да се подхожда индивидуално в зависимост от конкретните особености и според единни правила, разработени заедно с Министерството на туризма. Аргументът им е, че за голяма част от малките плажове основният им източник на приходи за осигуряване на спасителите е плащането на такси от плажни принадлежности.

mediapool.bg