Кламер БГ - Новини: НС се събира извънредно на 13 декември в 13 ч. да избира новото правителство

НС се събира извънредно на 13 декември в 13 ч. да избира новото правителство

България

|
Нед, 12 Дек 2021г. 16:03ч.
НС се събира извънредно на 13 декември в 13 ч. да избира новото правителство

НС се събира извънредно на 13 декември в 13 ч. да избира новото правителство

Новото правителство ще бъде гласувано в понеделник, 13 декември, на извънредно заседание на парламента, свикано в 13 ч.

В събота номинираният за премиер Кирил Петков получи от президента мандат за съставяне на правителство и го незабавно го върна изпълнен. Малко по-късно Петков представи състава на проектокабинета си.

Заседанието е свикано от председателя на Народното събрание Никола Минчев на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 40, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на институцията.

По-рано в деловодството на парламента беше внесено искане от народни представители за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 13 декември.

В предложения и утвърден с разпореждането на председателя на Народното събрание дневен ред са включени три точки – избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Първо ще бъде гласувана кандидатурата на Кирил Петков за премиер, а след това съставът и структурата на коалиционния кабинет.

За одобрение са необходими 50 процента плюс един от присъстващите депутати, като условието е да има кворум от поне 121 народни представители.

Четирите политически формации, което влизат в бъдещата коалиция, разполагат с общо 134-ма депутати.

mediapool.bg