Кламер БГ - Новини: НС прие оставката на влязъл в конфликт с председателя на КФН негов заместник

НС прие оставката на влязъл в конфликт с председателя на КФН негов заместник

България

|
Ср, 12 Ноем 2014г. 12:06ч.
НС прие оставката на влязъл в конфликт с председателя на КФН негов заместник

Парламентът прекрати предсрочно мандата на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Николай Попов, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Подадената от Попов оставка беше приета с 97 гласа "за", 17 "против" и 23 въздържали се.

Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов коментира, че явно Николай Попов най-накрая е узрял за решението да се оттегли. Той повдигна въпроса кой е предложил Попов и чии интереси е защитавал в КФН. По думите му това може да е част от открехване на завесата на задкулисието. В случая явно председателят на КФН е надделял и така ще се гарантира една малко по-спокойна и нормална работа в комисията, добави Чобанов.

Георги Кадиев от "БСП лява България" изрази съмнения, че върху Николай Попов е бил оказан натиск. Смятам Попов за изключително качествен човек и съжалявам, че си е подал оставката, защото българската администрация не може да губи такива хора просто така, коментира той. Кадиев призова да не се приемат оставки, докато не се разбере какво се случва в КФН. Предложението му за отлагане на точката обаче беше отхвърлено.

Защо втори заместник-председател си тръгва, уж по лични причини, само 6 месеца преди изтичането на мандата, попита Кадиев. КФН не работи, коментира той и постави въпроса защо още не е отнет лицензът на КТБ на инвестиционен посредник.

Според него оставката без мотиви е израз на недоволството на Попов срещу случващото се в комисията покрай кризата с КТБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че от партията му нямат абсолютно никакво отношение към оставката на Попов, който сам трябвало да отговори имало ли е натиск или не.

Николай Попов е бивш шеф на Националната агенция за приходите.

Той е третият заместник-председател на КФН, който влезе в конфликт с председателя на комисията Стоян Мавродиев и напуска екипа му. Той влезе в комисията на мястото на Димана Ранкова, напуснала заради спорове с Мавродиев и несъгласие с водената от него политика, припомня сайтът "Дневник".

Конфликтите в КФН започнаха скоро след избора на Мавродиев за председател. Известно време след назначаването му Попов, който по закон все пак е посочен от председателя преди да бъде одобрен от парламента, изглеждаше встрани от тях.

Въпреки, че за конфликти и търкания в комисията се знаеше от преди това, те добиха публичност със скандала около избора на нова сграда на институцията. През лятото на 2013 г. стана известно, че КФН непрозрачно е избрала имот на фирма, свързана с поднадзорно лице. Тогава председателят Стоян Мавродиев твърдеше, че решението на ръководството е взето единодушно. Това провокира остро писмо от трима от петимата членове на комисията - Попов, Богоев и Антония Гинева, която обаче ден по-късно се отметна с обяснението, че е в отпуск по майчинство и не се е ориентирала какво става.

След като мандатът на Богоев изтече, той беше сменен в началото на тази година от Ралица Агайн.

Оттогава нямаше нови публични проявления на търкания, но според източници на "Капитал" от пазара и близки до комисията, Мавродиев е правел опити да притисне и Попов да напусне. Действията на Попов по инвестиционния надзор също не получаваха подкрепа от институцията, като за проблемни казуси като неотправеното търгово предложение на "Булгартабак" и необезсилените акции на "Петрол", а от институцията се оправдаваха с него, пише изданието.

mediapool.bg