Кламер БГ - Новини: НС отхвърли единодушно ветото на президента върху ускореното отчуждаване на имоти

НС отхвърли единодушно ветото на президента върху ускореното отчуждаване на имоти

България

|
Ср, 29 Май 2019г. 12:07ч.
НС отхвърли единодушно ветото на президента върху ускореното отчуждаване на имоти

Парламентът отхвърли единодушно ветото на президента върху разпоредби от промените в Закона за държавната собственост. "За" повторното приемане на измененията гласуваха 143 народни представители. Нямаше "против" и въздържали се.

От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС заявиха, че не споделят притесненията на екипа на държавния глава и отново подкрепиха промените в закона.

В мотивите за ветото президентът възразява срещу разпоредбите за предварително изпълнение на отчуждителни актове за обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Той изразява опасения, че предвид липсата на критерии, по които МС обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

Държавният глава възразява и срещу въвеждането на ограничение спрямо размера на определяната от съда парична гаранция, която е една трета от обезщетението съгласно акта за отчуждаване.

Според председателката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ предложената промяна с разширяването на приложното поле на предварителното изпълнение на отчуждителния акт не се предпоставя възникването на порочна практика. Не споделяме мотивите на президента и относно определянето на паричната гаранция, каза тя.

Александрова коментира, че с приетата промяна относно размера на паричната гаранция се постига сигурност и предвидимост, че тя няма да е в символичен размер, и се улеснява съдът при определяне на гаранцията. Не поддържаме и тезата на президента, че се създава неравнопоставеност между дребните и едрите собственици на земеделски и горски и територии, каза тя.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ отбеляза, че въпреки че президентът казва, че подкрепя основната цел на промените, с ветото си на практика той не подкрепя по никакъв начин идеята за ускоряване на инвестиционния процес, не само по отношение на инфраструктурни обекти като магистрали, газопроводи, пристанища, но и по отношение изграждането на инвестиционни зони. По никакъв начин с тези разпоредби няма отнемане на правото на собственост, заяви депутатът от ОП.

Хамид Хамид /ДПС/ коментира, че така приетият законопроект е в подкрепа на инвестиционния интерес и в защита на държавния. Не споделяме притесненията на екипа на президента, посочи той. Смятаме, че мярката е добра и ще позволи реализирането на инвестиционни проекти, добави Хамид.

Този октопод с жалби, които, разбира се, после се оказват неоснователни, минират всяка една инвестиция в страната, коментира той и добави, че с години инвеститорите чакат съдилищата да се произнесат по т.нар. еко оценки. Според депутата от ДПС тези изменения трябва да вървят в пакет с промени в други закони, като например в Закона за общинската собственост.

mediapool.bg