Кламер БГ - Новини: НЗОК с 61 млн. лв. дефицит, чака трансфер от държавата

НЗОК с 61 млн. лв. дефицит, чака трансфер от държавата

България

|
Вт, 08 Дек 2020г. 17:13ч.
НЗОК с 61 млн. лв. дефицит, чака трансфер от държавата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е с дефицит от над 61 млн. лева в бюджета си за тази година, който се очаква да бъде покрит с трансфер от държавния бюджет. На заседанието си във вторник Надзорният съвет на здравния фонд възложи на управителя да внесе чрез министъра на здравеопазването в Министерския съвет проект на постановление за допълнителен трансфер по бюджета за 2020 г. в размер на 61 015 900 лв. Дупката в бюджета на НЗОК е очаквана и се дължи както на множеството непредвидени разходи около коронакризата, така и на по-малкото постъпления от здравни вноски. На този фон през годината на няколко пъти бяха увеличени цени на клинични пътеки и прегледи и беше решено изплащането на до 75 млн. лв. надлимитна дейност на болниците за предходни години. През почти цялата година действаше и антикризисен механизъм за изплащане на 85% от обичайните приходи на лекари и болници отпреди кризата, независимо колко са изработили.

Още през лятото, когато беше поет ангажимент за увеличение в цените на клиничните пътеки и изплащане на надлимитната дейност, държавата изрази готовност да отпусне до 126 млн. лева по бюджета на НЗОК, за да покрие евентуално неизпълнение на планираните постъпления от здравни вноски и така да бъдат гарантирани всички поети ангажименти.

Цените на клиничните пътеки за всички над 350 лечебни заведения бяха повишени първо с по 20 лева, за да покриват и PCR тестовете при прием на пациенти и освен това средно с 10% всяка считано от 1 август. Най-голямо увеличение получиха пътеките, по които се лекува коронавирус, едната от които беше повишена двойно - от 618 лв. на 1200 лв.

Средно с по 10% бяха увеличени и цените на прегледите в извънболничната помощ, както и на денталните услуги.

Същевременно по някои от перата, като например изследванията, видимо имаше недостиг на средства, поради което и режимът за PCR изследвания по линия на НЗОК бе силно рестриктивен.

Основните параметри в бюджета на НЗОК от 2020 г. се запазиха и за 2021 година, заради което има опасения, че и догодина ще има недостиг на средства за изследвания, лекарства, прегледи и др. Основна част от увеличението - 237 млн. лева отиват целево за увеличение на възнагражденията на лекари, сестри и санитари за времето на извънредната епидемична обстановка.

Здравният фонд дори не може да разчита на резерва си при непредвидени ситуации, тъй като той вече беше предварително поделен между основните пера в бюджета й при гласуването на Закона за бюджета на второ четене в парламента.

През годината експерти от здравния сектор многократно критикуваха решението основната финансова тежест от пандемията да бъде поета от НЗОК, но в интервю за Mediapool от октомври управителят на НЗОК проф. Петко Салчев коментира, че това е бил по-лесният начин системата да продължи да функционира нормално по време на кризата.

mediapool.bg