Кламер БГ - Новини: НЗОК поема помощните средства от 1 юли по облекчен ред, но със стари проблеми

НЗОК поема помощните средства от 1 юли по облекчен ред, но със стари проблеми

България

|
Вт, 19 Апр 2022г. 15:29ч.
НЗОК поема помощните средства от 1 юли по облекчен ред, но със стари проблеми

НЗОК поема помощните средства от 1 юли по облекчен ред, но със стари проблеми

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща и администрира процеса по отпускането на помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания от 1 юли. Това ще става по облекчена процедура, но по старите списък и цени на изделията, наследени от Агенцията за социално подпомагане (АСП), която в момента отговаря за отпускането им. Дейността ще продължава да се финансира чрез трансфер от държавата, а не с пари от здравни вноски, като за тази година по това перо са предвидени 38 млн. лв. Това стана ясно по време на кръгла маса в парламента във вторник с участието на организации на хората с увреждания, депутати и представители на отговорните институции.

Предистория

Преместването на помощните средства и медицинските изделия от АСП в НЗОК е дълго отлагана от институциите стъпка, която е чакана и желана от хората с увреждания. Това бе едно от исканията по време на протестите на движението "Системата ни убива" в периода 2015 г. – 2018 г.

В последствие с промени в законодателството бе предвидено НЗОК да поеме отпускането на тези изделия – първо от средата на 2020, след това бе отложено за средата на 2021 година и сега е напът да се осъществи от 1 юли 2022 година. Три години обаче не стигнаха на институциите да подготвят гладко преминаване и осъвременяване на процедурата при по-адекватното финансиране.

Неяснота до последния момент

Сега промените в подзаконовите нормативни актове се изготвят в последния момент и предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане след празниците.

Новата процедура не е разяснена на хората с увреждания и това създава заблуди у тях, като например това, че достъпът им до помощни средства ще се затрудни. Те дадоха пример, че досега са подавали заявления за помощните средства в 300 филиала на АСП, а НЗОК има само 28 подразделения. Реално обаче по новия ред заявленията ще се подават по електронен път още при явяването им пред ТЕЛК или ЛКК (лекарска консултативна комисия) и то не от тях, а от служителите в комисията, което значително облекчава процеса.

Хората настояват за актуализиран списък и цени на изделията

Хората с увреждания очертаха няколко основни проблема: необходимостта да се актуализират лимитите или стойността, до която НЗОК ще покрива помощните средства, както и необходимостта от актуализация на списъка с помощни средства и медицински изделия, на които имат право. Според техни представители този списък не е актуализиран от около 10 години, но това беше опровергано от зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Все пак властите признават, че необходимост от актуализация на списъка има.

Почти всички представители на хората с увреждания обърнаха внимание на това, че качеството им на живот пряко зависи от качеството на медицинското изделие. Някои дадоха пример, че никой от хората в инвалидни колички в залата не ползват количка, отпусната от АСП, защото тези, които държавата покрива, "не стават за нищо". Според тях всяка количка втора употреба от Западна Европа е по-добра от заплащаните с държавни средства. Затова те са против прехвърлянето на изделията по същите цени и списък в НЗОК и настояват за осъвременяване.

Отчетена беше и необходимост от завишен контрол над фирмите, осигуряващи изделията.

Новата процедура

Новата процедура предвижда в момента, в който човек с увреждане се яви пред ТЕЛК или ЛКК, на място да се определи от какво помощно средство има нужда. С това неговото лично участие приключва, обясни Владимир Афенлиев, директор на дирекция в НЗОК, отговаряща за лекарствата и медицинските изделия. След това директно по електронен път решението и заявлението за помощното средство се препраща на РЗОК и когато бъде одобрен може да си получи изделието от всички търговци на дребно, които са сключили договор с НЗОК. Тези търговци на дребно са лицензирани по определени критерии от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Хората, които вече са освидетелствани, но към този момент не ползват помощно средство вероятно няма да се налага да минават наново през процедурата, но това е момент, който институциите трябва да доизяснят, обясни Афенлиев.

Ако човек с увреждане желае да ползва по-скъпо изделия отколкото е лимитът, заплащан от НЗОК, той ще има опция да доплати над покриваната от касата сума.

По думите му всяка година трябва да има актуализация на списъка с изделия и стойността, до която се заплащат, но в момента НЗОК наследява всичко от АСП както е и няма време за промени.

Зам.-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов съобщи, че междуведомствена работна група към МЗ е подготвила промени в 8 наредби и правилници, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане след празниците.

Представителите на хората с увреждания се оплакаха, че никой не ги е поканил в работните групи, за да отчете мнението им при взимането на решения.

Предсадетелят на здравната комисия в парламента Антон Тонев обеща мнението им да бъде отчетено в процеса по осъвременяване на списъците с изделия. Той призова хората за търпение и обясни, че процесът по промяна на процедурата не завършва с прехвърлянето на помощните средства в НЗОК от 1 юли, а тогава започва. Той обеща всяка година състоянието на сектора да бъде подобрявано.

Депутатът от ГЕРБ Асен Балтов също се обяви за актуализация на списъка и стойностите, които НЗОК покрива, тъй като цените на изделията са скочили. По думите му той е настоявал при приемането на бюджета по това перо да се предвидят 50 млн. лева вместо 38 млн. лева, но това не е било прието.

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че информационната кампания около промените е закъсняла и посочи, че тя трябва да започне веднага, за да знаят хората какво да правят.

mediapool.bg