Кламер БГ - Новини: НЗОК остава без резерв догодина след като депутатите го разпределиха в аванс

НЗОК остава без резерв догодина след като депутатите го разпределиха в аванс

България

|
Вт, 24 Ноем 2020г. 15:43ч.
НЗОК остава без резерв догодина след като депутатите го разпределиха в аванс

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) остава без резерв след като депутатите го разпределиха в аванс при гласуването на второ чете на Закона за бюджета на фонда за 2021 година. Разпределянето на резерва или части от него в аванс се утвърди като практика в последните 2-3 години и във вторник бе критикувана от опозицията, тъй като оставя НЗОК без възможности за реакция при извънредни обстоятелства в хода на годината и така ще се наложи актуализация.

"За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда", коментира депутатът от ДПС Нигяр Джафер. Депутатът от БСП Георги Михайлов също разкритикува разпределянето на резерва и прогнозира, че ще се наложи спешна актуализация на бюджета догодина.

Приетият бюджет предвижда догодина НЗОК да разполага с 5.3 млрд. лева, с 237 млн. лева повече от първоначално планираното. Допълнителните средства бяха осигурени с трансфер от държавния бюджет между двете четения, за да се увеличат заплатите на лекари, сестри и санитари за времето на извънредната епидемична обстановка. Докато тя трае лекарите ще получават 600 лв. над заплатите си всеки месец, сестрите – 360 лева, а санитарите – 120 лева.

Допълнителни трудови възнаграждения обаче няма да се изплащат на лекари, чиято брутна работна заплата надвишава 5000 лв. месечно.

"Резервът" свърши

Резервът на НЗОК от 150 млн. лева беше разпределен пропорционално между отделните пера - 15 млн. за личните лекари, 22 млн. лв. за специалисти, 15 млн. лв. за изследвания, 40 млн. за болниците, 35 млн. лева за лекарства и 20 млн. лв за самостоятелните практики на сестрите и акушерките. Така се удовлетвориха поне част от исканията на Лекарския съюз и фармацевтични компании за още средства в бюджета.

Санкции за отказ от разкриване на Covid-отделения

С бюджетния закон бяха приети и други законови поправки като задължението болниците да разкриват Covid-структури по решение на РЗИ, а НЗОК да ги финансира за тази дейност, независимо дали покриват стандартните изисквания за лечение на инфекциозни болести.

Прави се изключение за специализираните болници, които ще са длъжни да разкриват Covid-отделения само за техния контингент пациенти.

Болниците, които откажат да разкрият отделения за лечение на коронавирус, са заплашени от глоба до 10 000 лв., а при повторно нарушение могат да загубят договора си с НЗОК.

mediapool.bg