Кламер БГ - Новини: НЗОК вече покрива мозъчните пейсмейкъри на пациенти с Паркинсон

НЗОК вече покрива мозъчните пейсмейкъри на пациенти с Паркинсон

България

|
Пет, 07 Юни 2019г. 14:55ч.
НЗОК вече покрива мозъчните пейсмейкъри на пациенти с Паркинсон

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва да финансира процедурите по дълбоката мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсон. Досега имплантите бяха финансирани лично от пациентите, като стойността им е около 40 000 лв.

Интервенцията по дълбока мозъчна стимулация в България се прилага само в университетската болница “Свети Иван Рилски” от април 2013 год., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години.

Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината, е 18, като част от тях са за първична имплантация, а другата - за смяна на батериите на вече поставени устройства.

Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт. Това е 68-годишна жена от Плевен. По-късно в петък ще бъде сменена батерията и на още един пациент - 71-годишен мъж, който е с тежка скованост в следствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

“НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости”, заяви ръководителят на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България - доц. Красимир Минкин.

Преди да въведе модерното лечение у нас, той се е обучавал във Франция, а заниманията му в областта датират от 2003 година.

Дълбоката мозъчна стимулация е метод за лечение на болестта на Паркинсон. Представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове , които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри.

Методът е предназначен за пациенти , които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.

За съжаление не всеки пациент е подходящ за иновативната процедура. Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро конгнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

Към момента 12 нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани. При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането на интервенцията досега: имплантите струват около 40 000 лв. – сума непосилна за повечето хора.

mediapool.bg