Кламер БГ - Новини: НДК с нов директор – трети за седмицата

НДК с нов директор – трети за седмицата

България

|
Пет, 30 Юни 2017г. 13:37ч.
НДК с нов директор – трети за седмицата

Националният дворец на културата е с нов изпълнителен директор – Ангел Митев, който досега е оглавявал държавното дружество "Реставрация". Митев е третият шеф на НДК за седмицата, която започна с уволнението на Мирослав Боршош от министъра по европердседателството Лиляна Павлова, последвано от скоростното му връщане на поста от премиера Бойко Борисов и пак така скоростно подадена оставка от току що възстановения Боршош.

Междувременно Борисов отне НДК от Лиляна Павлова и го прехвърли към министъра на културата Боил Банов, който в петък обяви новото ръководство на дружеството.

Банов подчерта, че изборът на изпълнителния директор и на състав на Съвета на директорите е временен и е изцяло подчинен на целите на бъдещото европредседателство на България и завършването на ремонтите качествено и в срок.

Банов каза, че Ангел Митев, който досега е бил шеф на дружеството "Реставрация" към Министерството на културата, се занимава от много години със строителство.

"Моят избор за изпълнителен директор и членовете на Съвета на директорите на този етап е свързан изключително с ремонта – със завършването му в срок и, съответно, след това той да стане предпоставка за развитието на културата за години напред", заяви Банов.

Досегашният председател на Съвета на директорите Борислав Велков, когото Лиляна Павлова бе назначила за шеф на НДК по време на еднодневното уволнение на Боршош, ще запази поста си. Велков, който е бивш шеф на зала "Арена Армеец" в София, консултирал е и е работил по изграждането и на други спортни зали в страната, огласи схеми на източване на НДК от страна на Боршош и екипа му, които досега не са потвърдени от независим източник.

В Съвета на директорите на НДК влизат още Красимир Петков, който е бивш строителен инженер, Росица Бачева – юрист и главният юрисконсулт на Министерството на културата Татяна Цветанова.

"НДК вече е част от Министерството на културата, върна се, където му е мястото. С оглед на ключовото събитие за страната, в което дворецът ще е участник - Председателството на Съвета на ЕС, днес не говоря за културни политики, а за решенията за подготовката на сградата", обясни Банов.

"Нужен ни е експертен съвет на директорите, който може да разреши всички проблеми законосъобразно и прозрачно", добави министърът и отново подчерта, че това е временно решение с оглед на ситуацията.

Той припомни, че предстои спешна обществена поръчка за сигурността на НДК, в която има и изисквания на Европейската комисия, а Министерският съвет е отпуснал 12 милиона лева за целта.

Министърът отказа да отговаря на въпроси какво е финансовото състояние на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД, на което вече е принципал, както и как се е управлявало. По думите му "в момента текат толкова проверки, че ще е нелепо да отговарям на този въпрос

"Искам да благодаря на Мирослав Боршош за всичко, което направи с двореца последните години, по отношение на културните му политики аз съм негов твърд поддръжник и обликът на НДК като подкрепа на творци и проекти, създаване на нови пространства е нещо, което аз категорично подкрепям. И смятам, че трябва да се продължава по този път. Считам неговото решение да се оттегли до завършване на проверките за нормално, подкрепям го и при позитивен резултат – може да имам възможност да го поканя отново на работа", каза още Банов.

mediapool.bg