Кламер БГ - Новини: НАТО призовава Китай да се включи в преговорите за контрол на ядрените оръжия

НАТО призовава Китай да се включи в преговорите за контрол на ядрените оръжия

Свят

|
Вт, 07 Септ 2021г. 12:43ч.
НАТО призовава Китай да се включи в преговорите за контрол на ядрените оръжия

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да се включи в международните усилия за ограничаване на разпространението на ядрените оръжия, на фона на опасения, че азиатската суперсила разработва бързо ракети, способни да носят ядрени бойни глави, предаде Асошиейтед прес.

Докато излагаше приоритетите си за ядрено разоръжаване на годишната конференция на НАТО за контрол на въоръженията, Столтенберг заяви, че в бъдещите преговори за ограничения на ракетите трябва да бъдат включени повече страни, а не само Русия. "Като глобална сила, Китай има глобални отговорности в контрола над въоръженията. Пекин също ще има полза от взаимни ограничения на броя им, по-голяма прозрачност и повече предсказуемост", подчерта Столтенберг. "Това са основите на международната стабилност".

Той предупреди, че ядреният арсенал на Пекин нараства бързо, като посочи, че "Китай строи голям брой ракетни силози, които могат да увеличат значително ядрения му потенциал. Всичко това се случва без никакви ограничения или задръжки. И при пълна липса на прозрачност".

През 2019 г. САЩ се изтеглиха от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, обвинявайки Русия в нарушаване на двустранното споразумение. Договорът беше първата мярка за контрол на въоръженията, целяща да забрани цял клас оръжия: изстрелваните от сушата крилати ракети с обсег между 500 и 5000 км. Русия отрича да е нарушавала договора.

Докато договорът се разпадаше, Китай продължаваше да произвежда подобни оръжия и не показва особени признаци, че е склонен да се присъедини към подобни преговори за ограничаване на разпространението.

Столтенберг приветства споразумението между Русия и САЩ да удължат с още пет години договора СТАРТ за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Но той подчерта, че в преговорите за неразпространение трябва да се включат и други видове оръжия, включително нови технологии като изкуствения интелект.

mediapool.bg