Кламер БГ - Новини: НАТО подготвя план за действие при втора пандемична вълна

НАТО подготвя план за действие при втора пандемична вълна

Свят

|
Вт, 16 Юни 2020г. 14:02ч.
НАТО подготвя план за действие при втора пандемична вълна

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица план за действие при възможна втора вълна на пандемията от Ковид-19. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Той уточни, че досега силите на алианса са изпълнили близо 350 полета за доставка на стотици тонове помощни средства за борба с новото заболяване по света, разгърнали са стотина полеви болници, осигурили са превоз на болни хора. По неговите думи в тези дейности са участвали около половин милион военни.

На предстоящото виртуално двудневно заседание министрите ще обсъдят нуждите за осигуряване на по-добра устойчивост на транспортните, далекосъобщителните и енергийните системи в страните от пакта. Те ще разискват също възможностите за допълнителна защита на интернет и снабдителните вериги срещу външни посегателства, както и придобиването от чужди държави на собственост в страните от НАТО.

Столтенберг изрази очакване съюзниците да обсъдят обявеното намерение на САЩ да съкратят военното си присъствие в Германия. По неговите думи това присъствие е важно и за Европа, и за Северна Америка. Той поясни, че засега няма яснота кога и как би се преминало към съкращаване на числеността на военните от САЩ в Германия. Генералният секретар отбеляза, че европейските бази на НАТО служат за дейностите на алианса в Африка и Азия.

Той съобщи, че военните министри ще разговарят също за обстановката в Афганистан и Ирак. По неговите думи е необходимо талибаните да участват добросъвестно в мирните преговори, да скъсат връзките с Ал Каида и да прекратят насилието, както са обещали. Генералният секретар отбеляза, че присъствието на алианса в Ирак е изцяло съгласувано с правителството в Багдад.

Столтенберг изрази тревога от обстановката в Либия, която определи като сложна и опасна, и призова за независимо международно разследване на откритите там масови гробове. Той изрази загриженост от повишеното руско присъствие в Либия и Сирия.

Генералният секретар призова Москва и Пекин да допринесат за сигурността по света. Той отбеляза, че Китай засега не участва в усилията за прозрачност във въоръжаването, макар да е световна сила.

Столтенберг изрази загриженост от новите руски оръжия, способни да пренасят ядрен заряд. Той уточни, че НАТО няма намерение да предприема ответни действия с разполагането на нови ракети в Европа.

По неговите думи отговорът на пакта ще бъде военен и политически, с укрепване на способностите за противовъздушна отбрана и с използване на повече изтребители от пето поколение. Не желаем нова надпревара във въоръжаването, каквато наблюдавахме през Студената война, затова ще продължим усилията за диалог с Москва, заяви той.

mediapool.bg