Кламер БГ - Новини: НАП бе глобена след грешен запор за 169 000 лв

НАП бе глобена след грешен запор за 169 000 лв

България

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 16:03ч.
НАП бе глобена след грешен запор за 169 000 лв

Националната агенция по приходите е глобена с 55 000 лева от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) след налагане на запор на грешен човек. Историята става публична през бюлетина на държавната комисия, цитиран от lex.bg.

В началото на януари миналата година в НАП пристига искане от германските власти за събиране на задължения на българската гражданка И. Г., която е посочена като управител на регистрираната в Германия фирма "Dogus food".

Напълно необяснимо, служител на НАП отговаря на германците с искане те разменят в официалния формуляр собственото и фамилното име на търсената българка. Така се получава абревиатурата Г.И. След като германците са изпълнили желанието на българите, служителят на НАП прави справка в ЕСГРАОН и там попада на българката Г.Б.И.

Служителят на приходната администрация предава Г.Б.И. на публичен съдия изпълнител с аргумента, че тя дължи 169 000 лв. за данъци в Германия. В началото на 2019 година са наложени запори на нейни банкови сметки и на колата ѝ.

Жената се свързва с публичния изпълнител, за да му каже, че никога не е била в Германия и не дължи данъци там. Едва тогава е поискана допълнителна информация от Германия и се оказва, че тяхната длъжница има различно моминско име, различна дата на раждане и различен постоянен адрес в България.

Това е трябвало да бъде установено година по-рано. НАП обаче не е изискала допълнителна информация от германците, за да установи кого точно се търси, а е можела да го направи.

В крайна сметка НАП е глобена за неправомерно събиране и използване на лични данни. Решението на КЗЛД може да бъде обжалвано пред съда.

mediapool.bg