Кламер БГ - Новини: Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, е осъден на пробация

Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, е осъден на пробация

България

|
Четв, 14 Окт 2021г. 18:54ч.
Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, е осъден на пробация

Снимка: БГНЕС

Мъжът, заплашил с убийство председателя на предишния парламент Ива Митева, е осъден, съобщиха от прокуратурата. Решението е на районния съд в София и не е окончателно. Според него 26-годишният Любомир Яков се наказва с 3-годишна пробация. Освен това трябва да изработи и 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в рамките на две години.

Яков бе задържан в началото на миналия месец. На 2 септември до правосъдното министерство бе изпратен мейл със заплаха за убийството на Митева. В него бе написано:

"В София съм, имам оръжие и ще я убия, има майка и нея я знам къде живее".

Според прокуратурата на Митева е съобщено ден по-късно и "заканването възбудило у нея основателен страх за осъществяването му", пишат от прокуратурата. Тогава тя заяви, че не се притеснява за собствения си живот, а за детето си.

Малко по-късно Яков бе задържан. МВР установи, че мейлът със заплахата е изпратен от компютърен клуб в Стара Загора. Първоначално младият мъж бе оставен под домашен арест и трябваше да стои в дома на баба си. Той обаче бе стигнал на стоп от София до Стара Загора и бе нарушил мярката си, отивайки в същия клуб, където бе повторно арестуван.

Заплахата срещу Митева съвпадна с разглеждането в парламента на промени в Закона за НСО, с които се намали броят на лицата, имащи право на охрана. От "Има такъв народ" разтълкуваха заплахата като плитическа демонстрация за сплашване.

mediapool.bg