Кламер БГ - Новини: Музикантът Михаил Белчев получава най-високото държавно отличие

Музикантът Михаил Белчев получава най-високото държавно отличие

Общество

|
Ср, 05 Дек 2018г. 16:18ч.
Музикантът Михаил Белчев получава най-високото държавно отличие

Музикантът Михаил Белчев да получи най-високото държавно отличие - орден "Стара Планина" първа степен за заслугите му в областта на културата и изкуството. Това предлага Министерският съвет на президента, който трябва да издаде указа за награждаването, съобщи правителствената информационна служба.

Михаил Белчев е роден на 13 август 1946 г. Приятелите му го наричат Мишо - певец, композитор, поет и режисьор, а днес вече и академик. Автор е на повече от 50 песни, сред които популярни през 70-те и 80-те години на XX век шлагери.

По негов текст в памет на приятеля му от ученическите години Владимир Заимов е една от най-известните български песни "След десет години", изпълнявана от ФСБ, както и "Жалба за младост" с изпълнител актьора Тодор Колев.

Знакови за Белчев са песните "Булевардът", която композира по текст на Миряна Башева, "Младостта си отива" по музика Найден Андреев и текст на Недялко Йорданов и "Не остарявай любов" композитор Хайгашот Агасян, текст Недялко Йорданов.

Издал е десетки албуми, сред които "Къде сте, приятели", "Двойник", "Преквалификация", "Късна любов", "Мила моя", "Прераждане".

Михаил Белчев е носител на Първата национална литературна награда "Георги Джагаров" (2004 г.), на "Златна книга" от Европейския форум на експертите в сътрудничество с Академия на международно признати лидери в науката и културата (2008 г.) и на Почетна награда на Министерство на културата - "Златен век" за заслуги към Българската култура (2011 г.).

През 2004 г. Михаил Белчев е удостоен и със званието "Почетен гражданин на София".

mediapool.bg