Кламер БГ - Новини: Мост в Питсбърг се срути преди посещение на Байдън

Мост в Питсбърг се срути преди посещение на Байдън

Свят

|
Пет, 28 Ян 2022г. 20:35ч.
Мост в Питсбърг се срути преди посещение на Байдън

Мост в Питсбърг се срути преди посещение на Байдън

Затрупан със сняг мост в Питсбърг, Пенсилвания, се срути в петък сутринта, само няколко часа преди президентът Джо Байдън да посети града по време на предварително планирано пътуване за обсъждане на инфраструктурата.

10 човека са с леки наранявания. Няма данни за загинали, заяви кметът на Питсбърг Ед Гейни, цитиран от БНР.

Имало е 10 "леки наранявания", заяви началникът на пожарната Дарил Джоунс, а трима души са били транспортирани от мястото на инцидента. Нито едно от нараняванията не е било животозастрашаващо, каза той.

Четири автомобила са се намирали на моста, когато той е паднал, каза Джоунс. Екипите все още извършват проверка, за да се уверят, че никой не е бил под моста, когато се е срутил, каза той.

Наложило се е спасители да се спускат близо 46 метра с въжета, докато други хора са сформиралиа жива верига, за да помогнат за спасяването на пътници от увиснал автобус, предаде Асошиейтед прес.

Срутването е довело и до прекъсване на газопровод в района, но той вече е изключен. Няколко души са се оплакали, че се чувстват зле от природния газ и на тях им се оказва помощ на място.

Байдън е уведомен за аварията и планира да продължи пътуването си, се казва в изявление на Белия дом.

"Президентът е благодарен на първите спасители, които се втурнаха да помагат на шофьорите, намиращи се по това време на моста", се казва в изявлението. "Президентът благодари на спасителите, които бързо са оказали помощ на шофьорите, които са били на моста", се допълва в него.

В интервю за CNN губернаторът на щата Пенсилвания Джон Фетърман нарече моста "жизненоважна артерия" в района на Питсбърг. Мостът пресича парка "Фрик" - един от най-големите паркове в града, посочи БНР.

"За щастие, училищата започваха работа с двучасово закъснение заради метеорологичните условия", каза той, "така че трафикът беше по-малък, отколкото би бил обикновено в нормален ден, но е сюрреалистично да видиш този мост", коментира той.

Запитан за срутването, което се случва в деня на посещението на президента, демократът Фетерман заяви: "Това е ужасен начин да се подчертае колко критични са нуждите ни от инфраструктура в тази страна."

Според информация от министерството на транспорта на щата Пенсилвания мостът е бил в лошо цялостно състояние и основните му структурни елементи са били в напреднала фаза на износване.

Джереми Хабовски заяви пред CNN, че се чувства щастлив, че е жив, след като е оцелял при срутването. По думите му той и други шофьори не са успели да спрат навреме, след като мостът е поддал и сега неговият и други автомобили се намират върху онова, което е останало от моста.

mediapool.bg