Кламер БГ - Новини: Москва затвори дюнерджийницата "Сталин"

Москва затвори дюнерджийницата "Сталин"

Свят

|
Пон, 11 Ян 2021г. 15:18ч.
Москва затвори дюнерджийницата "Сталин"

Заведение за дюнери в Москва трябваше да затвори само ден след като бе открито заради масово недоволство от това, че е брандирана със сталинска тематика, съобщи Ройтерс.

На входа на "Сталин дюнер" ви посреща табела с лика на бившия комунистически лидер.

Вътре мъж, облечен в униформа на службата за сигурност от сталинската епоха (НКВД - бел. ред.), сервира сандвичи с имената на съветски лидери.

"Отворихме онзи ден и обслужихме около 200 клиенти", каза собственикът на заведението Станислав Волтман в интервю за Ройтерс.

Той каза, че полицията го е принудила да премахне табелата със Сталин, а след това "огромният натиск" на местните власти го е принудил да затвори напълно.

Брандингът стана обект на горещи дебати в социалните мрежи и някои потребители го заклеймиха като проява на лош вкус.

Управлението на Йосиф Сталин е белязано от масови репресии, трудови лагери и глад. Близо 700 000 души са екзекутирани по време на Голямата чистка от 1936-38 г.

Мнозина обаче от бившия Съветски съюз гледат на него като на лидера, победил нацистка Германия във Втората световна война.

"Очаквах да има известни вълнения в социалните мрежи", каза Волтман.

"Но не очаквах всички телевизии, репортери и блогъри да се изсипят тук и да се редят на опашка, сякаш пред мавзолея на Ленин", добави той.

mediapool.bg