Кламер БГ - Новини: Москва загрижена: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия

Москва загрижена: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия

Свят

|
Пет, 04 Дек 2020г. 18:49ч.
Москва загрижена: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия

Москва е загрижена заради разполагането на нападателни оръжия в България и Румъния, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Освен това Русия наблюдава интензивната военна активност на НАТО в Черно море, считайки че тези действия на алианса подкопават регионалната стабилност, каза говорителката, цитирана от ТАСС.

Според нея има все повече кораби на НАТО и полети на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите с Русия.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия", продължи тя.

"Това предизвиква у нас сериозна загриженост. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на алианса, а страните-членки да реагират съответно", допълни Захарова.

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не показва най-добри намерения подкопава регионалната стабилност, "забивайки клин" между съседните държави", коментира Захарова.

По думите й НАТО привлича Украйна и Грузия към своите дейности, като ги "обучава" да се изправят срещу Русия в хода на съвместни маневри и учения.

В отговор българското външно министерство коментира, че България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава.

"Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември“, пише в позицията на МВнР.

mediapool.bg