Кламер БГ - Новини: Москва: Рано е за среща на върха между Русия и Украйна

Москва: Рано е за среща на върха между Русия и Украйна

Свят

|
Нед, 03 Апр 2022г. 11:39ч.
Москва: Рано е за среща на върха между Русия и Украйна

Владимир Медински, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва смята, че все още е рано за среща на върха между президентите на Русия и Украйна, защото подготвеното по време на продължаващите мирни преговори между двете страни споразумение все още не е в достатъчна степен на готовност. Това стана ясно от изявление в канала Telegram на Владимир Медински, главният преговарящ на Русия.

Той похвали в неделя "по-реалистичната" позиция на Киев, готов условно да приеме неутрален статут на страната, за който Москва настоява, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

"Украинската страна е възприела по-реалистичен подход към въпросите, свързани с неутралния и безядрен статут на Украйна", написа Медински. Той обаче отбеляза, че все още не е готов подходящ проект на споразумение, който да бъде представен на среща на върха на президентите на двете държави.

Главният преговарящ на Украйна Дейвид Арахамия заяви в събота, че Москва е приела "устно" всички украински позиции, "освен по въпроса за Крим".

"Искам да възразя. В действителност (...) всички тези споразумения, постигнати в Истанбул, не са нищо друго освен това, което Русия изисква от 2014 г.", реагира Медински, уточнявайки, че това включва неутрален и безядрен статут на Украйна и да не се разполагат чужди военни бази на нейна територия.

Ако Давид Арахамия "квалифицира всичко това като украинска позиция, нека така да бъде, нека го направи", добави Владимир Медински.

Ако Арахамия заяви в събота, че дискусиите, насочени към прекратяване на военните действия, са постигнали значителен напредък, то Медински увери, че "не споделя този оптимизъм".

"Украинските експерти, военни и дипломатически, много закъсняват с потвърждаването дори на вече постигнатите споразумения на политическо ниво", каза той.

Москва трябва да отговори на поредица украински предложения за споразумение. Киев предлага неутралитет на Украйна и да се откаже от присъединяването си към НАТО, при условие че сигурността й спрямо Русия е гарантирана от други държави.

Киев също така предлага преговори за решаване на статута на украинския Донбас и Крим.

Предложенията, описани като ранен напредък от Медински по-рано тази седмица, бяха направени по време на преговорите лице в лице в Истанбул.

Преговорите между Русия и Украйна бяха подновени чрез видеоконференция в петък, като нов кръг е насрочен за понеделник.

mediapool.bg