Кламер БГ - Новини: Мораториумът на парламента блокира съдебната система

Мораториумът на парламента блокира съдебната система

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 14:11ч.
Мораториумът на парламента блокира съдебната система

Наложеният от парламента всеобхватен мораториум блокира назначенията и в съдебната система. Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да отложи избора на председатели на няколко районни съдилища, както и назначаването на магистрати на различни позиции в системата.

Решението на парламента за налагането на мораториум върху кадруването в другите власти бе публикувано в Държавен вестник на 23 април. Той бе приет с гласовете на всички парламентарни групи по предложенията на БСП и "Изправи се! Мутри вън!".

Мнозинството в НС взе това решение, за да предотврати опити на ГЕРБ за окопаване във втория ешалон на изпълнителната власт и държавните компании, да сключва съмнителни договори, включително за концесии, както и да се тегли държавен дълг.

Проблемът с функционирането на останалите властта в държавата възниква по силата точка "ж" от мораториума. Тя забранява избора или назначаването на буквално всички лица на високи позиции, включително магистратите, които иначе са част от независимата съдебна власт.

Съдийската колегия на ВСС имаше няколко опции пред себе си. Най-радикалната бе да не се съобрази с решението на НС, стъпвайки директно върху конституционната разпоредба на чл. 117 ал. 2, че съдебната система е независима. От гледна точка на конституцията решението на парламента е недопустима и непропорционална намеса в работата на съдебната власт

Другите две възможности пред ВСС бяха изборите на съдии да бъдат отложени или директно спрени. В крайна сметка Съдийската колегия реши да ги отложи временно.

Парламентарният мораториум бе атакуван в понеделник пред Конституционния съд от ГЕРБ. Източници на Mediapool от съда коментираха, че Народното събрание няма право да налага забрана върху изпълнението на правомощията на други власти, а само да взема решения по отношения на собствените си правомощия.

По време на заседанието на ВСС председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков напомни на своите колегия, че КС вече се е произнасял по аналогични случаи. В предходни решения на съда се казва, че парламентът не може да се меси в делата на другите власти. Според Атанаска Дишева обаче ВСС не може да предрешава въпрос, който е поставен пред Конституционния съд.

В крайна сметка кадровиците решиха единодушно да отложат всички кадрови точки от дневния си ред.

mediapool.bg