Кламер БГ - Новини: Шоу на Меси и Алварес прати Аржентина на пети финал на мондиал

Шоу на Меси и Алварес прати Аржентина на пети финал на мондиал

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 07:25ч.
Шоу на Меси и Алварес прати Аржентина на пети финал на мондиал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентина е първият финалист а Световното първенство по футбол в Катар, след като надигра Хърватия с класическото 3:0. Това ще бъде петото излизане на Аржентина на финал на мондиал. Другият финалист ще се определи от битката между Франция и Мароко.

Блестящо представяне на Лионел Меси бе в основата на класирането на Аржентина.

Меси откри резултата в 34-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Хулиан Алварес. Пет минути по-късно нападателят на Манчестър Сити удвои аванса на южноамериканците след индивидуален пробив. Блестящо изпълнение на Меси доведе до третото попадение, при което той асистира на Алварес, предаде "Спортал".

Началните минути на срещата бяха равностойни, като и двата отбора залагаха на сигурността и не предприемаха сериозни рискове в нападение. Възпитаниците на Златко Далич стояха добре на терена, като владееха повече топката.

Нещата се промениха в средата на частта, когато южноамериканците започнаха постепенно да изнасят играта в предни позиции. Това даде резултат в 34-та минута, когато Лионел Меси застана зад бялата точка за нарушение на вратаря на "ватрените" Доминик Ливакович срещу Хулиан Алварес. "Бълхата" изпълни перфектно дузпата за своя пети гол от началото на първенството, с което изравни досегашния лидер при реализаторите Килиан Мбапе от Франция и е вече на гол от легендата на Бразилия Пеле, който е с 12 попадения на световни първенства.

Малко по-късно играчите на Лионел Скалони отново ликуваха след чудесна контраатака, при която последователно Йосип Юранович и Борна Соса се провалиха в опитите си да изчистят топката и настойчивият Алварес преодоля Ливакович за 2:0.

На почивката Далич направи две смени, като вкара Мислав Оршич и Никола Влашич. Това обаче не доведе до коренна промяна в представянето на хърватите, които се размениха с трети гол при опасен изстрел на Меси от близка дистанция. Без да атакуват масирано, аржентинците се добраха до трето попадение в 69-та минута, когато геният на Меси отново се прояви. Нападателят на Пари Сен Жермен развинти Йошко Гвардиол от дясно и подаде на Алварес, който не чака втора покана, за да реализира четвъртия си гол на турнира. Това попадение ефективно сложи и точка на спора, като до края и двата отбора имаха своите шансове за гол, но безуспешно.

"Шахматистите" бяха най-близо до почетно попадение чрез Деян Ловрен. Бившият защитник на Ливърпул се размина на далечната греда при центриране от ъглов удар и отклонена с глава топка от Иван Перишич. Хърватия отправи само два точни удара по посока вратата на Емилиано Мартинес и закономерно се прости с мечтата за втори пореден финал на световно първенство.

Преди четири години "ватрените" загубиха от Франция с 2:4 в зрелищен сблъсък за трофея, но сега няма да могат да се борят отново за короната. Аржентина си отмъсти за поражението с 0:3 от съперника в груповата фаза в Русия през 2018 и ще се бори за трета световна титла в неделя.

Скалони и компания чакат на финала победителя от мача между действащите първенци на планетата Франция и Мароко, които играят утре вечер от 21:00 часа българско време.

Финалът в Катар е в неделя, 18 декември, от 17:00 часа наше време.

mediapool.bg