Кламер БГ - Новини: Празненствата в Аржентина не спират

Празненствата в Аржентина не спират

България

|
Пон, 19 Дек 2022г. 08:37ч.
Празненствата в Аржентина не спират

Празненствата в Аржентина не спират

Стотици хиляди аржентинци излязоха по улиците и площадите на столицата Буенос Айрес и дадоха начало на партито за спечелването на световната купа в Катар, съобщи агенция Ройтерс.

"Не мога да повярвам! Беше трудно, но го направихме благодарение на Меси", заяви 13-годишният Сантиаго, който празнуваше със семейството си пред къща в Буенос Айрес, която някога е принадлежала на Диего Марадона.

Носейки знамена, шапки и фланелки в синьо и бяло, феновете на футбола заляха центъра на Буенос Айрес секунди след крайния съдийски сигнал. Това всъщност бе гледката в цяла Аржентина, която получава възможност за целодневно парти.

"Този мач бе невероятен и в големи периоди мъчителен. Тези момчета накараха хората да се влюбят в националния отбор за първи път от десетилетия насам", заяви 46-годишният Диего Арбугейли, цитиран от Ройтерс.

Южноамериканския отбор, който загуби финала срещу Германия през 2014, не бе печелил световната купа от 1986 насам. Подкрепата към националите изпъква още повече на фона на инфлацията и икономическата криза, която тласка близо 40% от аржентинците към бедност.

"Крайно време за огромна радост след толкова много страдание. Хармонията в този отбор, воден от най-добрия футболист в света (Лионел Меси), ни изведе до заслужен успех. Напред, Аржентина!", заяви 46-годишният Николас Пири, който работи като адвокат.

Лионел Меси спечели "Златната топка" за най-добър футболист на Световното първенство по футбол, след като изведе Аржентина с капитанската лента до трета купа в историята. Той вкара два гола на финала срещу Франция, а след това се разписа и при дузпите

Мбапе е носител на "Златната обувка" за най-резултатен футболист в Катар 2022. Френският национал започна финала при равенство с Меси с по пет попадения, но отбеляза хеттрик и така завърши турнира със сбор от осем. Мбапе вкара други четири гола преди в Русия, когато "обувката" завърши в ръцете на англичанина Хари Кейн.

Емилиано Мартинес пък получи "Златната ръкавица" за най-добър вратар на световното първенство. Той допусна осем попадения в седем мача и бе в основата на победите срещу Нидерландия и Франция при изпълнения на дузпи.

ФИФА обяви за най-добър млад футболист на турнира в Катар аржентинеца Енцо Фернандес. 21-годишният футболист на Бенфика игра в седем мача на турнира и бе титуляр в пет от тях, включително от началото до края на финала с Франция. Той вкара един гол на Мексико.

mediapool.bg