Кламер БГ - Новини: Масови безредици след полуфиналната среща Франция - Мароко на Мондиала

Масови безредици след полуфиналната среща Франция - Мароко на Мондиала

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 07:33ч.
Масови безредици след полуфиналната среща Франция - Мароко на Мондиала

Масови безредици след полуфиналната среща Франция - Мароко на Мондиала

Масови безредици имаше в редица градове във Франция и Белгия след последния съдийски сигнал на полуфинала на световното първенство по футбол, който Мароко загуби от Франция с 0:2.

Марокански фенове хвърляха запалителни бомби по полицията, едно момче загина, наложи се използването на водни оръдия.

Във Франция бяха мобилизирани 10 000 полицаи, които да се справят с феновете.

От разпространени видеа в социалните мрежи се вижда как запалянковците хвърлят запалителни бомби по силите на реда. Десетки автомобили са били запалени.

Ситуацията в Монпелие и Ница е излязла извън контрол. При сблъсъците е загинало 13-годишно момче.

В белгийската столица Брюксел и в Антверпен също имаше безредици и се наложи полицията да използва водни оръдия, за да усмири феновете. Около стотина души са били арестувани, предаде ДПА.

Задържаните футболни запалянковци са обвинени в нарушаване на обществения ред, нанасяне на щети на два полицейски автомобила и притежание на забранени фойерверки, съобщи агенция "Белга", позовавайки се на полицията.

"„Резултатът изобщо не е срамен, защото все пак е срещу отбора на Франция - един страхотен отбор, който официално все още е световен шампион. Мароко направи и невъзможното, за да успее. Всички играха на високо ниво, промениха историята на футбола. Те направиха огромна крачка за африканския футбол", заяви Одри Денис, привърженичка на Мароко.

Според Сумия, която подкрепя френския отбор, Франция заслужава да вдигне за трети път световната купа, а мароканците наистина са били силни.

Мароко стана първият африкански отбор, стигнал до финалната четворка на Световното първенство по футбол, след като отстрани Испания и Португалия съответно на осминафиналите и четвъртфиналите. Мароканците победиха и Белгия в груповата фаза.

За третото място тимът на Мароко ще играе срещу Хърватия, които отпаднаха от Аржентина в другия полуфинал.

mediapool.bg