Кламер БГ - Новини: Гана спечели срещу Република Корея в мач с 5 гола

Гана спечели срещу Република Корея в мач с 5 гола

България

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 17:54ч.
Гана спечели срещу Република Корея в мач с 5 гола

Сн. ЕПА/БГНЕС

Националният отбор на Гана постигна първа победа в група "Н" на Световното първенство по футбол в Катар. Възпитаниците на селекционера Ото Адо спечелиха драматично с 3:2 срещу Република Корея във втория си мач от шампионата на планетата.

Гана поведе с 2:0 с попадения на Мохамед Салису и Мохамед Кудус през първите 45 минути, но корейците изравниха с два гола на Гуе-сун Чхо в рамките на три минути в началото на втората част. Кудус донесе победата на Гана в 68-ата минута.

Двубоят започна с надмощие на тима на Република Корея, който създаде няколко положения пред вратата на африканците през първите 20-тина минути, но не успя да стигне до гол.

В 24-ата минута Мохамед Салису откри резултата. Мохамед Кудус центрира топката от пряк свободен удар, а пред вратата на Ким стана меле. Най-съобразителен се оказа Мохамед Салису, който от няколко метра се разписа. Редовността на гола обаче трябваше да бъде потвърдена от системата за видеоповторение ВАР заради игра с ръка на Андре Айю в наказателното поле. В крайна сметка съдията Антъни Тейлър и помощниците му прецениха, че в действията на Айю няма умисъл и попадението беше потвърдено.

В 34-ата минута отборът на Гана вкара и втори гол. Джордан Айю центрира и топката стигна до Кудус, който леко я отклони с глава и тя влезе в мрежата на азиатците за втори път.

В добавеното време на първото полувреме Гана можеше да стигне и до трети гол, но Томас Партей направи пропуск от близка дистанция.

Република Корея успя да изравни с две бързи попадения с рамките на три минути. Точен на два пъти беше именно Гуе-сун Чхо с глава. Първо в 58-ата минута той се възползва от асистенция на Кан-ин Ли, след което в 61-ата се извиси над защитата на Гана и с удар отблизо отново преодоля Лоуренс Ати-Зиги за 2:2.

Гуе-сун Чхо става първият кореец, отбелязал два гола на едно Световно първенство и първият азиатец, който се разписва два пъти с глава.

Гана скоро върна аванса си в резултата след гол на Кудус, който реализира в 68-ата минута. Иняки Уилямс се размина с топката, която попадна в звездата на Аякс, който със силен удар по земя я прати в мрежата.

В 75-ата минута азиатците можеха отново да стигнат до равенството, но направиха три пропуска. Първо Чхо не сполучи от фаул заради добрата намеса на Ати-Зиги, след това звездата на тима Хюн МинСон не съумя да се разпише, а накрая шут на Джун-су Ким беше изчистен на голлинията от Салису.

До края язиатците не се отказах да атакуват вратата на Гана. В добавеното време голмайсторът Гуе-сун Чхо пропусна да направи хеттрик след отлично спасяване на Ати-Зиги.

Мощният натиск на корейците не даде резултат в повече от 10-минутното продължение на редовното време. Съдията свири край на двубоя без да изчака изпълнение на ъглов удар на тима Република Корея, а това ядоса селекционерът Пауло Бенто, който му се нахвърли с обидни реплики и получи червен картон.

В другата среща от 21.00 часа днес ще играят Португалия и Уругвай.

В класирането Португалия и Гана имат по три точки, а Уругвай и Република Корея по 1 точка преди срещата довечера.

mediapool.bg