Кламер БГ - Новини: Аржентина сбъдна мечтата на Меси и стана световен шампион

Аржентина сбъдна мечтата на Меси и стана световен шампион

България

|
Пон, 19 Дек 2022г. 13:15ч.
Аржентина сбъдна мечтата на Меси и стана световен шампион

Лионел Меси по време на финала, Снимки: ЕПА/БГНЕС

За трети път в историята си Аржентина спечели световната титла, след като на финала в Катар надви досегашния първенец Франция със 7:5 след изпълнение на дузпи.

"Спечелилият си божествен статут Лионел Меси изпълни най-голямата мечта в живота си. Той реализира два гола в този епичен финал, но изумителният Килиан Мбапе беше напът да донесе втора поредна титла на "петлите", след като наниза хеттрик", предаде Sportal.bg.

В редовното време мачът завърши 2:2, като Аржентина комфортно водеше с 2:0 десет минути преди края, но Килиан Мбапе с два гола за две минути изравни. В продължението Лионел Меси с втория си гол отново изведе аржентинците напред за 3:2, но Мбапе отново върна "петлите" в мача от хладнокръвно изпълнение на втора дузпа.

При дузпите пропуски за Франция направиха Кингсли Коман и Орилиен Чуамени. Аржентинците стреляха без грешка. Победния наказателен удар за Аржентина вкара крайният защитник Гонсало Монтиел.

Двубой на звездите: Меси и Мбапе

Мачът се превърна в магически спектакъл, който предложи своеобразен двубой между звездите на двата тима: Меси и Килиан Мбапе. 23-годишният нападател на "петлите" на два пъти връщаше тима си от ада, но въпреки четирите си попадения не успа да измъкне купата от ръцете на гениалния аржентинец.

Меси откри от дузпа в 23-ата минута. Усман Дембеле фаулира Анхел ди Мария който влезе в наказателното поле и реферът веднага посочи бялата точка. Зад топката застана капитанът и не сбърка. 13 след това Ди Мария покачи на 2:0. Аржентина организира чудесна атака, която завърши с точен удар на крилото на южноамериканците. Асистенцията бе дело на Мак Алистър!

Тимът на Дидие Дешан бе абсолютно неузнаваем и селекционерът извърши две промени още преди почивката - напуснаха Усман Дембеле и Оливие Жиру. На тяхно място се появиха Коло Муани и Маркюз Тюрам.

Втората част започна с нови атаки за Аржентина. Ди Мария намери Родриго де Паул, който стреля от движение, но Лорис без проблеми улови. Последва и шанс пред Меси, но той бе затворен и от малък ъгъл стреля в аут. Франция се опита да натисне, но така и не стигаше до чисто голово положение.

В 70-ата минута и Килиан Мбапе се отчете с първия си шут, но той бе доста неточен. Малко след това Дешан извърши още две смени - Гризман бе заменен от Кингсли Коман, а Тео Ернандес от Едуардо Камавинга. Така се стигна до 79-ата минута, когато Отаменди сгреши нелепо и събори Муани в пеналта - дузпа за Франция. Зад топката застана Мбапе и вкара за 2:1. Това обаче не бе всичко и само след три минути "петлите" изригнаха отново.

Коман надигра Меси и започна бърза контра, при която топката достигна до Мбапе, който с уникален шут опъна мрежата на южноамериканците за 2:2. До края на редовното време Мбапе изпусна за Франция, а Меси можеше да донесе победата на своя тим, но Лорис направи феноменално спасяване. Така се стигна до продължения.

Триумф

Аржентина стигна до трети гол. Лаутаро бе изведен отдясно и стреля, но Лорис изби топката в краката на Меси, който чукна топката във вратата за 3:2.

Франция отново се хвърли в атаки и така се стигна до 118-ата минута, когато Монтиел игра с ръка в наказателното поле - дузпа за "петлите". Мбапе пое отговорност и вкара от бялата точка за 3:3.

Драмата бе пълна в 120-ата минута, когато Муани бе изведен сам срещу Мартинес, но не успя да го преодолее. В крайна сметка се стигна до дузпи. Коман и Чуамени се провалиха, а аржентинците показаха здрави нерви и триумфираха със световната купа.

Меси спечели "Златната топка", Мбапе - "Златната обувка"

След триумфа Лионел Меси се превърна в един от най-титолованите футболисти в историята на световните първенства. Той получи "Златната топка" от Мондиал 2022.

Това обаче е неговата втора "Златна топка" от турнира, след като с изявите си я заслужи и през 2014 г. Така той се превърна в първия футболист в 92-годишната история на мондиалите, който печели два пъти индивидуалната награда.

Легендата на Аржентина се отчете със седем гола и три асистенции в Катар, а само във финала вкара три гола и беше един от героите при дузпите.

С участието си във финала пък той подобри рекорда на Лотар Матеус за най-много мачове на световни финали. Аржентгинецът вече има 26, който най-вероятно ще се окаже и последен за него.

Килиан Мбапе пък спечели "Златната обувка" за най-добър реализатор на Мондиал 2022. Нападателят на ПСЖ отбеляза осем гола в Катар, с един повече от тези на Лионел Меси.

Наградата обаче едва ли ще утеши Мбапе, след като Франция загуби финала след изпълнение на дузпи. 23-годишният Мбапе вкара и трите гола за "петлите" при равенството 3:3, след което отбеляза и дузпата си, но Франция допусна два пропуска от бялата точка и загуби с 2:4 при наказателните удари.

Към осемте си попадения в Катар Мбапе добави и две асистенции.

mediapool.bg