Кламер БГ - Новини: Франция е първият осминафиналист след победа срещу Дания

Франция е първият осминафиналист след победа срещу Дания

България

|
Съб, 26 Ноем 2022г. 20:13ч.
Франция е първият осминафиналист след победа срещу Дания

Снимка ЕПА/БГНЕС

Световният шампион Франция се превърна в първия отбор, който се класира за осминафиналите на Мондиал 2022 след победа над Дания с 2:1. В герой за французите се превърна тяхната най-голяма звезда Килиан Мбапе, който вкара и двата гола

През по-голямата част от мача датчаните се защитаваха много организирано и французите не успяваха да стигнат до чисти положения, въпреки активната си игра.

Чак в 60-тата минута Мбапе откри резултата след бърза контраатака и асистенция на Тео Ернандес. Дания показа характер и изравни седем минути по-късно с гол на централния защитник Андреас Кристенсен, който вкара с глава от близко разстояние след центриране от корнер. Французите изглеждаха разконцентрирани.

Дания имаше предимство след изравняването, но не успя да вкара втори гол. Това обаче стори в 86-тата минута Мбапе, който реализира след центриране на Антоан Гризман.

В другия мач от групата Австралия записа първата си победа от 12 години на световни първенства, след като спечели с 1:0 срещу Тунис в двубоя помежду им на “Ал Джануб” от група D. Победата запазва шансовете за "кенгурутата" за класиране на осминафиналите в Катар.

Мачът започна с по-активна игра на Австралия, но в първите минути те не успяваха да стигнат до чисти голови положения. В 23-тата минута Гуудуин центрира, топката се отклони коварно в крака на тунизийски защитник и кацна на главата на Мичъл Дюк, който с много красив удар даде преднина на своя отбор.

В 34-тата минута Джексън Ървайн стреля след пас от ъглов удар, но ударът му бе много неточен. В 41-вата минута Слити получи добра възможност за шут, но в последния момент Хари Соутар се хвърли и с шпагат изби топката в корнер.

Тунизийците започнаха по-добре

второто полувреме и успяха да притиснат своя противник.

Чака в 75-тата минута Мсакни стигна до добро положение, но пропусна да изравни.

Матю Райън изби първия му шут, а след това Мсакни отправи втори неточен удар. До края на мача Тунис така и не успя да застраши сериозно вратата на австралийците.

Франция води в групa D с 6 точки от два мача, а на втора позиция е Австралия с три точки. Дания и Тунис делят третата позиция с една точка, но датчаните все още имат шансове да продължат напред, ако постигнат победа над Австралия в последния си мач в сряда

mediapool.bg