Кламер БГ - Новини: Молдова и "Газпром" се разбраха за нов петгодишен договор

Молдова и "Газпром" се разбраха за нов петгодишен договор

Свят

|
Съб, 30 Окт 2021г. 13:00ч.
Молдова и "Газпром" се разбраха за нов петгодишен договор

Молдова и

Молдова ще продължи да получава руски природен газ. Кишинев и руският монополист "Газпром" постигнаха споразумение, според което действието на договора ще бъде удължено с пет години, като доставките ще започнат от 1 ноември.

Изготвена е и схема, по която молдовскта газова компания да погаси дълговете си. Досегашният договор изтече в края на септември и беше удължен временно с един месец, но с по-висока цена, което изправи молдовската енегрлетика презд криза.

Според наблюдатели Москва е увеличила тарифите си в отговор на това, че за нов президент на Молдова беше избрана проевропейски настроената Мая Санду.

Цената на руския газ за Молдова през ноември ще възлиза на 450 долара за 1000 куб. м, предвижда новия договор.

През 2022 г. предстои независим одит на натрупания досега дълг на "Молдовагаз" към "Газпром". След установяване на сумата ще последват нови преговори, които ще определят начина и сроковете за погасяване на дълга, посочи вицепремиерът.

"За да се избегнат спекулации" молдовският вицепремиер и министър на инфраструктурата Андрей Спину опроверга твърдения, че новият договор за доставка на руски газ в страната му съдържа политически ангажименти.

По-рано говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов информира, че главницата на молдовския дълг към компанията е 433 милиона долара, а с оглед просрочените плащания общата сума възлиза на 709 милиона долара.

Договорът с "Газпром" изтече в края на септември, което предизвика в Молдова недостиг на газ. Част от молдовските предприятия минаха на мазут, страната обяви извънредно положение и потърси алтернативни доставчици, а за времето на преговорите договорът бе удължен - до края на октомври. През изминалия месец Молдова внасяше газ на пазарна цена - близо 790 долара за 1000 куб. м, докато миналата година бе плащала средно по 148 долара.

Годишните потребности на Молдова от природен газ достигат според оценки около 2,9 милиарда куб. м, от които 1,6 милиарда куб. м се падат на проруския сепаратистки регион Приднестровие. Това прави средно по 8 милиона куб. м дневно, без да се взема предвид увеличеното потребление на газ през зимата.

mediapool.bg