Кламер БГ - Новини: Актуализацията на бюджета: Модернизацията на армията забавя ход

Актуализацията на бюджета: Модернизацията на армията забавя ход

България

|
Пон, 06 Юни 2022г. 16:54ч.
Актуализацията на бюджета: Модернизацията на армията забавя ход

Бронирана машина

Актуализацията на бюджета потвърди, че правителството не смята да форсира реализирането на един от основните приоритети в модернизацията на армията – закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски.

Предвидените 100 млн. лв. по проекта за бойните машини на Сухопътни войски отпадат, което е очаквано при положение, че кабинетът засега не е обявил плановете си как смята да реализира проекта.

С актуализацията намаляват и средствата, планирани за подготовката за усвояване на новите изтребители F-16 – от 180 млн. лв. на 110 млн. лв.

За сметка на това със 170 млн. лева се увеличават средствата за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолета МиГ-29 - от 126 млн. лв. на 296 млн. лв.

Поддръжката на старите съветски изтребители е силно затруднена, като правителството се надява да бъде поето от Полша, след като Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като варианти след агресията на Владимир Путин срещу Украйна.

Графикът за F-16 се измества във времето

Причината за тези промени са забавянето на доставките, свързани с изпълнението на договора за придобиване на нов тип боен самолет.

Модернизацията на авиобазата "Граф Игнатиево" закъсняваше, но сега правителството явно е изместило графика с около две години напред, колкото се очаква да закъснее заради пандемията доставката на новите изтребители.

И тази година едва ли ще има сделка за бронирани машини

До края на годината не е гарантирано и усвояването на средствата за придобиването на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Тези 100 млн. лева бяха планирани за изплащането на първа вноска при евентуално сключване на договор.

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов прекрати процедурата за избор на бронирани машини, след като очаквано се разбра, че и двете подадени оферти надвишават определения ценови таван от около 1.5 млрд. лв.

Каракачанов лансира варианта поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се справи с такъв проект и ще сключи договор с чужда компания.

Каракачанов внесе в Министерския съвет доклада за бъдещето на проекта и следващото правителство трябва да се произнесе.

По информация на Меdiapool военната експертиза настоява да се премине към модел с междудържавни преговори.

Вече година въпросът стои нерешен.

mediapool.bg