Кламер БГ - Новини: Моделът на Тръмп е да създаде криза, да отстъпи, след което да се обяви за победител и да продължи напред

Моделът на Тръмп е да създаде криза, да отстъпи, след което да се обяви за победител и да продължи напред

Свят

|
Пон, 15 Юли 2019г. 14:25ч.
Моделът на Тръмп е да създаде криза, да отстъпи, след което да се обяви за победител и да продължи напред

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се държеше предизвикателно и беше декларативен, с цялата деликатност на чук, удрящ по наковалнята, която очерта един вече познат модел в неговото президентско управление: създай криза, отстъпи, обяви победа, продължавай напред.

"Не само не отстъпих, а настъпих", подчерта Тръмп в петък. Но както и да го нарече, Тръмп се отказа от предишното си обещание да включи спорен въпрос за гражданството в преброяването през 2020 година.

Американският президент даде заден ход на своята подобна на булдозер администрация, обявявайки, че ще се откаже от стремежа си да изясни гражданския статус на всички живеещи в САЩ при предстоящото преброяване на населението. Вместо това той нареди на други агенции да споделят информация с министерството на търговията, което ръководи провежданото на всеки 10 години проучване.

Мярката за спасяване на имиджа му, обявена тържествено в четвъртък в Розовата градина на Белия дом, подчерта манията на президента да обявява "победа" дори пред лицето на поражението. Той е показвал нежелание да признае дори дребните грешки, които тормозят неговата администрация от самото й създаване.

След като в продължение на близо две години води борба в съда и в медиите, за да включи в преброяването въпроса за гражданството, тази седмица Тръмп заяви, че той е ненужен, защото споделянето на данни на федерално равнище ще доведе до по-точни резултати.

"Вече установяваме кои са граждани и кои - не. И, мисля, по-точно", каза Тръмп без доказателства, само 12 часа след като подписа указа.

Критици, включително Американският съюз за граждански свободи, който заведе успешен иск срещу администрацията, за да попречи на въпроса за гражданството, не се съгласиха.

"Тръмп може да твърди днес, че е победил, но това не е нищо повече от пълно, унизително поражение за него и администрацията му", заяви Дейл Хо, директор на Проекта за избирателни права към организацията.

И има индикации, че поддръжници на Тръмп, които настояваха президентът да продължи борбата, също са недоволни от резултата.

Изявлението на Тръмп беше посрещнато с мълчание от повечето му съюзници, вместо с обичайната какафония от подкрепящи президентските действия изявления.

Сцената напомняше на друга, разиграла се на същото място преди шест месеца. Тогава Тръмп обяви, че е "много горд" да обяви споразумение, което ще сложи край на изтощителното спиране на работата на правителството, до което доведе собственото му настояване Конгресът да финансира отдавна исканата от него стена по границата между САЩ и Мексико. Въпреки перченето на Тръмп, конгресмените не предоставиха никакво подобно финансиране, а президентът отстъпи пред лицето на засилващите се критики и въпреки това обяви победа.

Седмици по-късно, след като конгресмени отново отхвърлиха искане на Тръмп за финансиране на строежа на стена, той се похвали, че "се строи стена, докато говорим".

"Ще трябва да сте в изключително добра форма, за да прескочите тази", добави той. "Мисля, че ще им е много по-лесно да се изкатерят на връх Еверест".

Всъщност Тръмп е увеличил смайващо малко дължината на бариерите по границата с Мексико, въпреки че водещото му обещание по време на предизборната кампания през 2016 г. беше да построи стена.

Тръмп следваше аналогична схема и в деня, когато неговата партия загуби Камарата на представителите на изборите в средата на мандата, водейки до разделен Конгрес и поток от започнати от демократите надзорни разследвания. Президентът беше непреклонен, заявявайки пред медиите "мисля, че това беше много близко до пълна победа".

Не е изненадващо, че Тръмп изпитва затруднения да признае поражението, дори когато е ясно като бял ден.

Той спечели известност, а след това - и Белия дом, с неуморна самореклама и шумно рекламиране на "Изкуството на сделката". От гледна точка на Тръмп, признаването на поражение би представлявало екзистенциален политически риск за кандидата, известен с това, че сплотяваше поддръжниците си с обещания като "ще спечелим толкова много, че ще ни омръзне да печелим".

Тръмп се втурва да обявява победа и във външните отношения, дори когато фактите показват много различна картина.

След първата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун Тръмп обяви категорично в Туитър, че "Вече няма Ядрена Заплаха от Северна Корея", въпреки, че нямаше никаква промяна в доказаните запаси на Пхенян. А миналия месец той прегърна Ким в демилитаризираната зона на Корейския полуостров и настоя, че втората им среща, състояла се по-рано тази година във Виетнам, е била успех, въпреки че демонстративното му напускане тогава привлече голямо внимание.

Тръмп отложи и тежките мита, които миналия месец обяви, че ще наложи на Мексико, в опит да подтикне страната да спре рязкото повишаване на броя на случаите на незаконно пресичане на границата. Но дори докато отстъпваше, американският президент намери основание да обяви победа по основно обещание от предизборната си кампания, което като цяло остана неизпълнено, в момент, когато той се готви да започне официално кампанията си за преизбиране през 2020 година.

След като Тръмп заяви, че сделката "ще намали в голяма степен или ще спре Нелегалната Имиграция, идваща от Мексико в САЩ", той си навлече подигравките на демократите, включително на лидера на демократите в Сената Чък Шумър, който обяви саркастично в отговор, че това е била "историческа нощ!".

По БТА.

mediapool.bg