Кламер БГ - Новини: Могат ли Трифонов и Манолова да играят заедно на изборите в София?

Могат ли Трифонов и Манолова да играят заедно на изборите в София?

България

|
Пет, 09 Авг 2019г. 16:36ч.
Могат ли Трифонов и Манолова да играят заедно на изборите в София?

Реален ход е шоуменът Слави Трифонов да подкрепи Мая Манолова за кмет на София, ако тя се кандидатира, каза пред Mediapool политологът и бивш депутат от БСП доц. д-р Татяна Буруджиева.

Омбудсманът Мая Манолова продължава да не казва официално дали ще се раздели предсрочно с поста си, за да се включи в надпреварата за София. Доскоро тя отговаряше лаконично, че не е решила. Тази седмица обаче започна да отправя политически послания и обяви, че ако се включи в битката за София, ще очаква подкрепа от всеки, стига да не е расист и ксенофоб. Включително и от Трифонов.

"В българската политика всичко е възможно", отговори социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов, попитан от Mediapool дали е възможно Трифонов и Манолова да се обединят за вота наесен.

Томов определи като логично решението Слави Трифонов да обяви създаването на партията си сега и да не участва с нея на местните избори – така ще има време за създаване на партийна мрежа преди парламентарния вот. Социологът сравнява подобен развой със създаването ГЕРБ.

Буруджиева обаче смята, че с толкова ранно обявяване ще се загуби "ефектът НДСВ" от 2001 година, когато създадената само месец преди изборите партия на завърналия се в България Симеон Сакскобургостски спечели 120 депутатски места, но участва във вота с чужда регистрация, заради пропуски в документите.

Според Буруджиева е възможно Трифонов да подкрепи Манолова на изборите за София, защото той няма време да регистрира собствената си партия, а и през последните години двамата са защитавали общи каузи. Пример за това е идеята за мажоритарен вот на шоумена, по която Манолова написа законопроект преди няколко години.

"Такова евентуално сътрудничество не означава, че двамата ще са в една и съща партия. Тя даде заявка, че ще се дистанцира от всички политически партии, а това включва и новите", добави Буруджиева.

София като трамплин

"Спечелването на кметските избори в София е трамплин към висшите етажи на властта. Примерът Бойко Борисов също тръгна от този пост. За целта обаче тези избори трябва да се спечелят, а не само да се даде заявка", каза Томов и подчерта, че засега Манолова дори не е разкрила дали ще участва в надпреварата.

И според Буруджиева евентуална кандидатура на Манолова за кметския пост в София би означавала връщане в политиката, но какви точно биха могли да са действията на настоящия обмусдман след това зависи от резултатите. По думите ѝ обаче Манолова може да загуби, ако по време на кампанията се държи сякаш поста в София е стъпка към нещо друго.

"Дори кметския пост е деполитизиран в известен смисъл, коректно е да държиш на него. Какво ще стане след 1-2 години е въпрос за тогава", каза тя.

Кой срещу кого в битката за София?

По думите на Томов в уравнението за София има друго важно неизвестно - кой ще бъде кандидатът на "Демократична България". "На този етап не съм убеден в двубой между Фандъкова и Манолова", каза той. И подчерта, че "Демократична България" има добри резултати в София на последните избори, а кметът на столицата по традиция е десен.

Буруджиева смята, че включването на Манолова в битката за София би фокусирало надпреварата между нея и ГЕРБ. "Кандидатирането на Манолова би променило коренно кампанията, ще промени възможностите и очакванията от изборите за кмет", каза тя и добави, че в такава ситуация всичко ще зависи от самите предизборни кампании на претендентите.

Според Томов Манолова е в сложна ситуация – ако се кандидатира, ѝ трябват гласовете на БСП, за да спечели, но ако се обвърже прекалено много със социалистите, както стана с президента Румен Радев на изборите през 2016 година, тя рискува да отблъсне други избиратели, които също са ѝ необходими.

В поведението на ръководството на БСП Буруджиева вижда именно опит да превърне Манолова в свой кандидат и това би могло да е опит за умишлено политическо "ликвидиране" на настоящия омбудсман.

mediapool.bg