Кламер БГ - Новини: Много от финансираните от държавата места за млади медици остават незаети

Много от финансираните от държавата места за млади медици остават незаети

България

|
Ср, 10 Май 2023г. 17:02ч.
Много от финансираните от държавата места за млади медици остават незаети

Много от финансираните от държавата места за млади медици остават незаети

Голяма част от местата за специализанти, финансирани от държавата, които се утвърждават ежегодно от министъра на здравеопазването, остават незаети, което показва, че осигуряването на възможност за специализация не е основната мярка, която би привлякла лекари и други медицински специалисти към дадена специалност или към дадено лечебно заведение. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той даде пример, че за последните 3.5 години за област Благоевград са утвърдени общо 18 места за специализанти, финансирани от държавата, като от тях са заети едва 2 места.

"Изборът на един медицински специалист да работи на определено място, включително като специализант, зависи от различни фактори – най-вече трудово възнаграждение, възможности за професионално развитие и работна среда - наличната апаратура и база на лечебното заведение, отношението на колегите и обществото като цяло, самото населено място, което следва да осигури добри условия на живот и възможности за развитие и на членовете на семейството на медицинския специалист и др.", посочи Меджидиев.

"Важно е да се има предвид, че наличието на пазар на труда в здравеопазването, начинът на финансиране на различните специалности, възможността за избор на медицинските специалисти къде да започнат работа и каква следдипломна специалност да изберат, различното социално-икономическо развитие на отделните области, икономическата автономност на лечебните заведения, водеща до пряка отговорност за осигуряване и задържане на медицински персонал, както и редица други фактори, съществено намаляват ролята на Министерството на здравеопазването в управлението на човешките ресурси", заяви той.

Все пак той открои като ключова мярка повишението на възнагражденията за преодоляването на дефицита на медицински сестри и лекари.

През последните 30 години броят на медицинските сестри в страната е намалял почти 2 пъти – от 53 810 през 1990г. на 28 816 през 2021г. по данни на НЦОЗА и НСИ (за разлика от лекарите, при които се наблюдава увеличение – от 28 497 през 1990г. до 29 604 през 2021г. при непрекъснато намаляващо население).

През последните 10 години съществено се увеличава броят и относителният дял на младите лекари до 35 години. През 2014г. относителният дял на младите лекари до 35 г., работещи в страната, е бил 8%, а през 2021г. вече е 16,7%.

mediapool.bg