Кламер БГ - Новини: Младеж застреля 10 души при расистко нападение в САЩ

Младеж застреля 10 души при расистко нападение в САЩ

Свят

|
Нед, 15 Май 2022г. 11:01ч.
Младеж застреля 10 души при расистко нападение в САЩ

Младеж застреля 10 души при расистко нападение в САЩ

Осемнадесетгодишен бял мъж, облечен във военни дрехи и предаващ пряко деянията си в платформата "Туич" (Twitch) с помощта на камера, закрепена на носената от него каска, откри огън с автомат в супермаркет в град Бъфало, намиращ се в щата Ню Йорк, като уби в събота десетима души и рани трима, предаде Асошиейтед прес.

Властите окачествиха стрелбата в Бъфало като "екстремизъм с расови подбуди".

Полицията съобщи, че нападателят е прострелял 11 чернокожи и двама бели преди да се предаде на властите и да бъде изправен пред съдия.

Нападателят най-напред убива 3-ма души и ранява един извън сградата. Вътре охранител, който е пенсиониран бивш полицай от Бъфало, е стрелял по него няколко пъти, но куршумите попадат в бронежилетката и не го засягат, а след това въоръженият младеж застрелва охранителя.

Видеозаписът показва как стрелецът влиза и прострелва още няколко човека .

"Искрено се надявам, че този човек, който изповядва идеите за превъзходство на белите и който извърши мотивирано от омраза престъпление срещу една невинна общност, ще прекара остатъка от дните си зад решетките. Бог да му помага в отвъдното", заяви губернаторката на Ню Йорк Кати Хоукъл, която направи изявление близо до местопрестъплението.

Стрелбата в Бъфало шокира Съединените щати, които и без това са изправени пред сериозни проблеми като напрежението на расова основа, престъпленията с огнестрелни оръжия и престъпленията, извършени от омраза.

Нападателят от Бъфало извърши атаката само месец след стрелбата в метрото в Бруклин, при която бяха ранени десетима души.

Властите заявиха, че нападателят е Пейтън Джендрън от Конклин, град в щата Ню Йорк, който се намира на около 320 км югоизточно от Бъфало.

Пейтън е пътувал до Бъфало часове наред, за да пристигне в супермаркета в квартал с предимно цветнокожо население.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg