Кламер БГ - Новини: Мишел Барние: Европейският съюз се готви за Брекзит без търговско споразумение

Мишел Барние: Европейският съюз се готви за Брекзит без търговско споразумение

Европа

|
Пет, 11 Септ 2020г. 12:55ч.
Мишел Барние: Европейският съюз се готви за Брекзит без търговско споразумение

Европейският съюз се готви за изтичане на преходния период след Брекзит без търговско споразумение с Великобритания, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след поредния кръг от преговори с британските представители, предаде Ройтерс.

След осмия кръг от преговорите за ново търговско споразумение с Великобритания в Лондон Мишел Барние заяви, че ЕС е демонстрирал гъвкавост във връзка с британските искания в сфера на риболова, във връзка със Съда на Европейския съюз и в други сфери.

"Въпреки това Великобритания не демонстрира същото поведение по отношение на фундаментални принципи и интереси на ЕС. Все още са налице значителни разногласия в сфери от основен интерес за ЕС", изтъкна Барние.

"Никой не бива да подценява практическите, икономическите и социалните последици на сценарий без споразумение. В същото време ЕС засилва подготовката си за всички възможни сценарии за 1 януари 2021 г.", каза още Барние.

Великобритания и ЕС трябва да преодолеят разногласията си в няколко сфери, за да постигнат търговско споразумение, заяви главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост след поредния кръг преговори за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.

Британското правителство отхвърли ултиматума на ЕС да се откаже до края на този месец от плана си да не изпълни част от задълженията, поети със споразумението за излизане от Европейския съюз, заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув, предаде ДПА. Гоув каза, че отхвърлил европейския ултиматум по време на преговорите със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

mediapool.bg