Кламер БГ - Новини: Михаил Ходорковски не се интересува от президентски пост в Русия

Михаил Ходорковски не се интересува от президентски пост в Русия

Свят

|
Пет, 16 Фев 2018г. 19:03ч.
Михаил Ходорковски не се интересува от президентски пост в Русия

Руският олигарх Михаил Ходорковски, станал дисидент, каза в интервю, че не проявява интерес към президентския пост на Владимир Путин, но вероятно ще подкрепи телевизионната водеща Ксения Собчак на президентските избори през март, предаде Асошиейтед прес.

В пространно интервю за АП Ходорковски каза, че политически мотивираните санкции на САЩ и Европейския съюз срещу Русия не работят и предупреди, че отношенията на Путин със САЩ едва ли ще се подобрят скоро.

След като прекара 10 години в затвора като наказание за политическите му амбиции, Ходорковски все още е много гневен на Путин и е готов да финансира алтернативни лидери, отбелязва АП. От Лондон, където живее в изгнание, той каза, че това, което всъщност иска за Русия, е изцяло нова политическа система.

"За съжаление никой от хората, които искат да заменят Путин, не представлява решение", отбеляза Ходорковски и подчерта, че вместо това са необходими постепенни реформи към парламентарна демокрация.

Ходорковски има забрана да участва в президентските избори в Русия на 18 март заради криминалното си досие. Според него това така или иначе няма да са избори, понеже резултатът е всеизвестен. Той обаче призова хората да отидат да гласуват.

Олигархът намекна, че клони към кандидатката Ксения Собчак, но я призова да изясни позициите си. "Не знам дали ще гласувам за нея или ще зачеркна всички и ще напиша "Писна ми от Путин", сподели в интервюто Ходокровски.

Олигархът не смята опозиционния водач Алексей Навални за решение, обвинявайки го, че се опитва да бъде "добър цар" вместо да реформира политическата система в Русия. Навални също има забрана да участва в изборите.

Тъй като преизбирането на Путин е почти гарантирано, опозиционните сили в Русия насочват вниманието си към онова, което ще стане след изтичането на шестгодишния му мандат. Предполага се, че Ходорковски - някога най-богатия човек в Русия - може да има амбиции за 2024 г.

Запитан дали би се кандидатирал за изборите през 2024 г., Ходорковски казва: "Аз съм против когото и да било на мястото на Путин. Според мен това е обречен пост".

Олигархът предрече, че следващият мандат на Путин ще донесе още по-голям упадък на Русия и още повече напрежение в отношенията със САЩ. "Според него и онези, които той представлява, Америка е подходяща само за враг", казва Ходорковски.

Той обаче не смята, че Путин е организирал хакерска намеса, за да гарантира избирането на Доналд Тръмп. "Америка е могъща демократична система и никой цар, дори да разполага с армии от предани хакери, не е в състояние да деформира такава система", отбелязва той.

В интервюто олигархът казва, че санкциите срещу Русия не работят, тъй като само подкрепят аргументите на Путин, че проблемите на руснаците са причинени от Запада.

Ходорковски живее в изгнание, откакто беше помилван през декември 2013 г. Неговото движение "Отворена Русия" оказва юридическа помощ на хора, чиито права са били нарушени, и работи по медийни проекти.

mediapool.bg