Кламер БГ - Новини: Митьо Очите отива на съд за 10 престъпления

Митьо Очите отива на съд за 10 престъпления

България

|
Четв, 21 Март 2019г. 16:42ч.
Митьо Очите отива на съд за 10 престъпления

Димитър Желязков-Очите ще бъде съден за общо десет престъпления, сред които ръководство на престъпна група за рекет и изнудване, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Спецпрокуратурата е внесла обвинителен акт срещу Желязков и още 12 души, заподозрени, че са участвали в групата или са действали по нейни поръчения. Дъщерята на Желязков – Станислава също е обвиняема. Според прокуратурата тя е събирала парите от рекетираните.

Групата е рекетирала бизнесмени от Бургаско, става ясно от съобщението на прокуратурата. Сред заплашваните са били собственици на погребални агенции, заложни къщи и други бизнесмени. От тях е събирана такса "спокойствие".

Групата е действала четири години, твърдят разследващите. Само от собственички на погребални агенции са взети чрез заплахи 72 хил. лв. Те се отчитали с по 150 лв. за всяко погребение на всяко десето число от месеца. В началото на 2014 г. отказали да плащат и последвали заплахи.

Бизнесмен от Ямбол бил принуден да приеме охрана от фирмата "Аркус Сигурност", в която Желязков бе консултант. Мъжът бил заплашван, че децата му може да бъдат отвлечени. От него групата взела общо 45 хил. лв. Всеки месец се плащали 2520 лв. за охрана и отделна такса "Рекет", твърди прокуратурата.

Бизнесмен от Бургас бил принуждаван да продаде дяловете си във фирма, собственик на казино. След като отказал, били подпалени игралната зала и колата му.

Лично Желязков наложил 250 хил. лв. глоба на друг бизнесмен заради отказа му да плаща на групата, твърдят от прокуратурата.

"В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви", твърдят от държавното обвинение.

Желязков бе арестуван в Турция и прекара няколко месеца в тамошния арест. Той бе екстрадиран у нас наскоро. Операцията срещу него през миналото лято. Соченият за престъпен бос обаче не бе арестуван. Впоследствие стана ясно, че той е бил откаран от Гърция до Турция от общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който получи обвинения в укривателство.

mediapool.bg