Кламер БГ - Новини: Мистериозни нападения в Оманския залив срещу два танкера, свързани с Япония

Мистериозни нападения в Оманския залив срещу два танкера, свързани с Япония

Свят

|
Четв, 13 Юни 2019г. 15:54ч.
Мистериозни нападения в Оманския залив срещу два танкера, свързани с Япония

Екипажите на два танкера са евакуирани след мистериозни инциденти в четвъртък в Оманския залив,.На борда на плавателните съдове е имало взривове и пожари, но моряците са невредими. Единият танкер е плавал под флага на Маршаловите острови, а другият - на Панама, но има съмнения, че между двата има връзка, понеже са превозвали товари за Япония. Това става в момент, когато японският министър-председател Шиндзо Абе приключва двудневно посещение в Иран.

Засега няма потвърждение от властите на Оман и на Обединените арабски емирства, в чиито териториални води миналия месец бяха повредени четири танкера, отбелязва Ройтерс.

Японското правителство заяви, че има информация за нападение в Ормузкия проток срещу два танкера, превозващи "свързан с Япония" товар, посочва ДПА. Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо каза, че екипажите са евакуирани и няма пострадали.

Японската компания "Кокука Сангьо" заяви, че има информация за нападение срещу управлявания от нея танкер "Кокука кърейджъс" в района на Ормузкия проток. Според нея никой не е пострадал. Всички 21 членове на екипажа са филипинци. Говорителят каза, че "Кокука кърейджъс" не е застрашен от потъване, а товарът от метанол е непокътнат.

Иранската информационна агенция ИРНА съобщи, че танкерът "Фронт олтеър", пострадал при нападение в Оманския залив, е потънал. Норвежката компания "Фронтлайн", която е собственик на кораба, заяви обаче, че той гори, но не е потънал, предаде Ройтерс. Танкерът е превозвал 75 000 тона нафта.

Според ИРНА, която цитира неназован източник, ирански екипи са спасили 44 моряци от "Фронт олтеър" и друг пострадал танкер. Моряците са откарани в иранското пристанище Джаск.

Екипажът на "Фронт олтеър", плаващ под флага на Маршаловите острови, е напуснал кораба, след като на него е избухнал пожар. Моряците са били взети от преминаващ кораб и предадени на ирански спасители.

Екипажът на другия танкер, плаващ под панамски флаг и пътуващ от Саудитска Арабия за Сингапур, също е напуснал своя кораб, след като на него е избухнал пожар. Моряците са били спасени от ирански екипи.

Норвежките морски власти потвърдиха, че "Фронт олтеър" е бил нападнат. Според тях има информация за три взрива и избухнал пожар на кораба. Те казаха, че екипажът е бил благополучно евакуиран и никой не е пострадал. Норвежките кораби в района бяха призовани да проявяват повишена бдителност.

Танкер, нает от тайванската държавна петролна компания за превозване на гориво от Близкия изток, беше нападнат днес, заяви висш служител на фирмата, цитиран от Ройтерс. Според директора на нефтохимическия бизнес отдел на "Си Пи Си Корпорейшън" У Ифан има подозрения, че танкерът "Фронт алтеър" (Front Altair), превозващ 75 000 тона нафта, е бил ударен от торпедо. По думите му всички членове на екипажа са спасени.

Танкерът за последно е бил забелязан в Оманския залив край бреговете на Иран, след като е бил натоварен в Обединените арабски емирства, показват корабни данни.

Иран е оказал помощ днес на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция Ирна.

"Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници.

Външният министър на Иран Мохамад Зариф окачестви като "съмнителни" двата инцидента с петролни танкери и прикани към регионален диалог за намаляване на напрежението.

"Предполагаемите атаки срещу свързани с Япония танкери станаха докато (японският премиер Шиндзо Абе) бе на среща с аятолах (Али Хаменей) за пространни и приятелски разговори", написа Зариф в Туитър По думите му съмненията не позволяват да бъде обяснено какво се е случило тази сутрин. Министърът подчерта, че предложеният от Иран регионален форум за диалог е "императив".

Говорител на правителството в Техеран изрази загриженост по повод съобщенията за предполагаемите атаки в Оманския залив и потвърди, че Иран е готов за регионално сътрудничество по сигурността с цел защита на стратегическите водни пътища. "Всички страни в региона трябва да внимават да не попаднат в капана на онези, които имат изгода от регионалната несигурност", каза говорителят Али Рабеи, цитиран от иранската агенция Фарс.

Пети американски флот заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив, за които беше съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес. Флотът, базиран в Бахрейн, е изпратил сили в района, за да помогнат на танкерите. Говорител на флота, базиран в Бахрейн, заяви, че американските ВМС оказват помощ на двата съда. той не каза как са били атакувани корабите или кой се подозира, че стои зад атаките.

mediapool.bg