Кламер БГ - Новини: Минчо Спасов: В момента службите са шуробаджанашка хранилка

Минчо Спасов: В момента службите са шуробаджанашка хранилка

България

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 13:28ч.
Минчо Спасов: В момента службите са шуробаджанашка хранилка

Минчо Спасов

"Истинската промяна в работата на службите може да стане, след като премахнем шуробаджанащината в назначаването на кадрите. Конкурсното начало е основен инструмент за борба с шуробаджанащината", заяви адв. Минчо Спасов, бивш шеф парламентарната вътрешна комисия.

"В момента службите са шуробаджанашки хранила. Поколения служители се сменят като запазват стила и целите на работа на старите служби", посочи той в коментар за предложението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които искат изменения в закона, уреждащи процедура по избор на ръководители на службите за сигурност без намесата на президента.

Двете партии поставиха това като едно от условията за формиране на евентуално правителство на малцинството с втория мандат.

"Предложението на ПП и ДБ за преминаване на службите към изпълнителната власт е чукане на отворена врата. Този факт вече е налице. Службите са под контрола на изпълнителната власт след големите промени, които настъпиха под ръководството на ГЕРБ през 2015 г. Президентът има единствено правомощия да издава указ, но той е по предложение на изпълнителната власт, а цялото кадруване, управление на службите се извършва от изпълнителната власт. Президентът има само право да бъде информиран от службите за събитията, които са свързани с националната сигурност, но няма право дори да им възлага задачи, с изключение на Закона за Агенция "Разузнаване", където може да възлага задачи, но след като ги съгласува с министър-председателя", обясни адв. Спасов.

"Някои хора асоциират политическите симпатии и антипатии към настоящия момент с илюзията, че неутрализирането на неподходящата, според тях, личност може да стане чрез институционално ликвидиране на правомощията на поста на тази персона. Сега ПП и ДБ се опитват да отнемат правомощията му. Те така подходиха и към Гешев. Аз не приемам такъв разрушителен за държавата подход".

Според него ако има повод за критика, той трябва да е конкретен за действие или личност, а не срещу институцията, която временно се оглавява от дадена персона.

Не съм защитник на президента, категоричен е адв. Спасов и добави, че е готов да го критикува за конкретни негови действия, като например:

"Консултирах граждани на Обзор – защо повече от година и половина президентът бави указа да утвърди резултатите от референдума за отделянето им от Несебър. /…/ Мен това ме скандализира. В случая президентът отказва да изпълни свои правомощия. В Конституцията не е описан конкретен срок, но сроковете се определят от добрите нрави".

Отговорност за работата на МВР носи министърът на вътрешните работи, подчерта Спасов.

"Опитите на прокуратурата да се разпорежда и на МВР, и на ДАНС, и на другите структури на националната сигурност са фрапантно нарушение на Конституцията. Прокуратурата трябва да гледа в собствения си двор. Тя трябва да дава отговори на въпросите – защо толкова много провали претърпя и защо толкова много милиони плаща българският данъкоплатец за глупостите, които прави прокуратурата като обезщетения. /.../ Проблемите в МВР са много. Решаването им обаче не е задача на прокуратурата".

mediapool.bg