Кламер БГ - Новини: Министерството на културата определи основните теми на руското кино. Например: "Деградацията на Европа"

Министерството на културата определи основните теми на руското кино. Например: "Деградацията на Европа"

Свят

|
Ср, 30 Ноем 2022г. 15:56ч.
Министерството на културата определи основните теми на руското кино. Например: "Деградацията на Европа"

Министерството на културата определи основните теми на руското кино. Например:

Министерството на културата на Руската федерация определи "приоритетите за държавна финансова подкрепа за филмовата продукция за 2023 г.", съобщава руското независимо издание "Медуза".

Министерството обещава държавна подкрепа за филми, които обхващат 17 приоритетни теми. Едната от тях е посветена на "неоколониалната политика на страните от англосаксонския свят" и "деградацията на Европа", другата трябва да популяризира "героизма и самоотвержеността на руските войници по време на специална военна операция" в Украйна.

Ето пълния списък с приоритетни теми:

Култура на Русия. Съхраняване, създаване и разпространение на традиционни ценности.

Десетилетие на детството. Семейство, деца, тяхната защита и подкрепа.

Науката на Русия: иновации, технологии, приоритети.

Историческо кино. Уроци по история, уроци по памет. Противопоставяне на опитите за фалшифициране на историята. Мироопазваща мисия на Русия. Историческите победи на Русия. 80 години от победата във Великата отечествена война. Освободителната мисия на съветския войник. Конфликтът на поколенията, приемствеността на поколенията.

Русия е модерна, стабилна и сигурна държава, която предоставя възможности за развитие и себереализация.

Героите сред нас. Истории на силни личности на съвременна Русия. Популяризиране на учителската професия. Училището и институтът като важни етапи на адаптация в обществото и лична ориентация. Ролята на учителите и наставниците във формирането на личността.

Мотивиране на младите хора за усвояване на работнически и инженерни специалности. Повишаване на социалния статус на работника и инженера, изследователска и иновационна дейност.

Филмова хроника. Съвременно състояние, култура и традиции на регионите на Русия. Развитие на Далечния Изток и Арктика. Животът в малките градове и села, животът в провинцията. Малорусия като историческа област на Русия.

Екранна адаптация на произведения на руската класическа литература, включително с използване на анимация.

Филми за изключителни личности от историята, културата, науката и спорта. Популяризиране на лекарската професия. Филми за спортни постижения и победи.

Противопоставяне на съвременните прояви на идеологията на нацизма и фашизма. Популяризиране на героизма и самоотвержеността на руските войници по време на специална военна операция.

Популяризиране на службата в руските въоръжени сили. Единството на обществото около подкрепата на армията (фронтови бригади, доброволци). Укрепване статута на военната професия на базата на примери от исторически събития и съвременна история.

Духовно, морално, патриотично възпитание на руските граждани. Противодействие на екстремизма. Образи, модели на поведение и творческа мотивация на съвременната младеж. духовни водачи. Доброволческото движение в Русия и страните от ОНД е международно популяризиране на доброволчеството.

Неоколониална политика на страните от англосаксонския свят. деградация на Европа. Формиране на многополюсен свят.

Общество без граници: себереализация на хората с увреждания. Доброволчество в Русия. активно дълголетие.

Филми за тийнейджъри. Формиране на житейски ценности и насоки на етапа на израстване. Дезориентация в публичното пространство, пренасищане с информация, формиране на собствено мислене.

Модерно общество. Морално-етичен избор. Гражданска позиция. Асоциация на обществото.

В края на 2022 г. Министерството на културата планира да обяви реда и условията за провеждане на състезателни селекции за финансиране на филмова продукция. Ръководителят на отдела Олга Любимова каза, че се надява режисьорите да вземат предвид тези теми при разработването на проекти, които разчитат на държавна подкрепа.

"В съвременните реалности считаме за необходимо да се съсредоточим върху противодействието на опитите за фалшифициране на историята и съвременните прояви на нацистката идеология, да говорим за героизма и самоотвержеността на руските войници по време на специална операция, работата на фронтовите бригади и доброволци", отбеляза министърът на културата.

mediapool.bg