Кламер БГ - Новини: Министерски съвет в кухнята на Борисов

Министерски съвет в кухнята на Борисов

България

|
Ср, 28 Апр 2021г. 12:30ч.
Министерски съвет в кухнята на Борисов

В сряда премиерът Бойко Борисов започна да предава на живо от къщата си в Банкя среща със своите министри. Срещата бе аранжирана като заседание на Министерския съвет за нуждите на премиерския фейсбук профил с внимателно подбрани хора. Истинското заседание се бе провело малко преди това, стана ясно от думите на Борисов.

Отчет за българския план за възстановяване даде вицепремиерът Томислав Дончев. После за справянето с пандемията говори здравният министър в оставка Костадин Ангелов, а накрая финансовият министър Кирил Ананиев обясни каква загриженост се проявява към всички българи.

Всички бяха облечени с официални костюми, все едно са в голямата зала на “Дондуков 2“, а не в нещо като кухня в Банкя, където всъщност бяха.

Седнал на фона на дървения кръст на стената и точно пред барплота си, премиерът в оставка започна с алегория за Великата сряда - денят на предателството на Юда.

“Днес е Велика Сряда. Ден на предателството. Не случайно парламентът не се събра да работи. Голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа, така, както бях предупредил“, започна Борисов.

Той направи не много плавен преход с успокояваща информация. “Юда днес е предал Господа, но пък затова с наше решение Разпети петък е неработен ден, за да могат всички православни да отидат да изкажат мъката си в църквата“.

“Който иска да нарушава това (че в петък не се работи), има голям началник, който гледа. Велика Събота да изпратим правителствения самолет с врачанския митрополит да донесе благодатния огън“, каза премиерът и с това добрите новини свършиха. Борисов почна с анализа на тревожната политическа обстановка в страната.

“Всички се втурнаха да му услугват на Радев, да му променят избирателните кодекси, без да се занимават с проблемите на хората“, обяви той и даде думата на министрите си.

Томислав Дончев обяви, че българският план за въстановяване е предаден за предварителна проверка от европейските институции. Здравният министър Костадин Ангелов отчете огромен успех за нашата държава в справянето с пандемията и започналата ваксинация на заетите в туризма във Варненска област. Финансовият министър Кирил Ананиев разказа за осигурените 83 милиона лева за медиците на първа линия и уличи президента Румен Радев в разпространяването на “неистини“. Ананиев каза, че всички социални плащания са осигурени през редовния бюджет и за тях няма нужда от актуализация.

Забранявам ти, Ананиев

“Не ги гледай да не се ядосваш“, посъветва го Борисов, но след това строго разпореди на финансовия си министър: “Преди изборите ти забраних, сега пак ти забранявам (да правиш) политически изказвания. Ти трябва да останеш с името на човек, справил се с пандемията най-добре в Европа и осигурил огромното количество ваксини, които са ни необходими“.

България е в топ 3 на починалите от коронавирусната инфекция в Европа наред с Унгария и Чехия, но тази информация не бе споделена. Правителството е склонно да обвинява гражданите за голямата смъртност, защото те са си виновни, че са болни и не живеят здравословно.

В този миг премиерът остави Ананиев и пак почна с религиозно-политическите алегории.

“Уважаеми колеги, за съжаление по нито една тема нямаме реален опонент. Скриха се, водят се само от злобата, некадърност, национални предателства и колкото повече виждат, че са неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават“, обясни общата ситуация премиерът.

“Тъжен ден е днес (Велика сряда) и той съвпада с това национално предателство. За една шепа парички тези хора са предали Господа – Юда, а тези предадоха мечтите на хората“, каза лидерът на ГЕРБ от къщата си в Банкя.

“Всичко сме направили, но не им стига. Те искат абсолютно мнозинство – диктатура, да става само това, което те искат, но никой няма да го постигне. Затова Радев потрива ръце, помпа ги, защото служебното правителство ще остане дълго“, допълни той.

Колата на Тошко и Ердоган

Накрая Борисов даде думата на Каракачанов, за да сложи точката на импровизираното фейсбук заседание на Министерския съвет от Банкя. Лидерът на ВМРО също говори за деня на предателството, но заради промените в изборните правила, които ще дадат възможност за мащабно гласуване в секциите в Турция.

“Тези хора бяха готови да гласуват едни поправки, с които да отворят вратата за едно безконтролно гласуване в една съседна държава, където процесите не се ръководят от самите избиратели, а от други хора. Но не можеха да съберат мнозинство, защото лесно се лае и се плюе по кабеларката, но да станеш в 7 ч. сутринта и отидеш на работа в 8.30 е малко по-различно“, каза Каракачанов.

Той беше седнал до премиера Борисов, който неведнъж е изтъквал приятелските си отношения с турския президент Реджеп Ердоган. Лидерът на ГЕРБ не каза и дума за Ердоган, но пък прояви голям интерес към автомобила, с който делегацията на “Има такъв народ“ е отишла до президентството, за да вземе и върне мандата.

“Аз 4 години карам най-старата кола в държавата, защото армията няма пари и аз трябва да давам личен пример, Волво от 95 година. Те са юрнаха на новите коли“, започна да цъка Каракачанов.

Борисов, известен с огромния си джип, му отвърна: “И нашите коли са на по 15-16 години, да не си помислят хората нещо“. Премиерът прояви голям интерес да разпитва за каква кола става дума.

“Тая кола струва поне 80 000 лева, колкото струват коалите на министъра, заместник-министъра, началника на Генералния щаб взети заедно“, обясни военният министър в оставка.

С това заключение заседанието пред барплота в Банкя приключи.

mediapool.bg