Кламер БГ - Новини: Милков към Скопие: Ще има ли политически затворници?

Милков към Скопие: Ще има ли политически затворници?

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 15:55ч.
Милков към Скопие: Ще има ли политически затворници?

Николай Милков, сн. БГНЕС

Всеки оптимизъм в отношенията между България и Република Северна Македония засега остава без покритие, посочи външният министър Николай Милков в четвъртък. Той коментира изявлението на македонския си колега Буяр Османи, че Скопие не е забравило задълженията си към България.

Според него едно са изявленията, които се правят пред и в Европа и други са практиките, които съществуват в Скопие, Охрид, Битоля, където живеят българите.

"Буяр Османи е може би най-конструктивният политик в РСМ, но някои негови тези все пак будят учудвания", каза министърът и даде пример очакванията на Османи, че с избор на ново правителство отношенията между двете страни ще вземат обрат.

"Това е опит за ерозиране на един от националните консенсуси. Опит за противопоставяне на едно правителство на друго и надеждата, че някой ще направи ревизия на това, което две Народни събрания са потвърдили в свои декларации, по отношение на това, което е прието от всички държави членки на ЕС и прието от българския парламент също като предложение и формула за бъдещо придвижване на РСМ към Европа и прието от техния парламент", каза Милков.

Още по темата:

И македонските българи пожелаха да участват в комисията за конституционни промени

България се съгласи да отвори вратата пред Скопие да започне реални преговори, но постави серия условия, най-важните от които са вписването на българите в македонската конституция и спазването на правата им.

"Много съществен е въпросът как ще бъдат направени промените в конституцията на Република Северна Македония. Опитът ни да кажем, че това трябва да бъде извършено така, че да бъдат зачетени всички права на македонските българи беше посрещнат на нож. Бяхме обвинени в намеса във вътрешните работи", коментира Николай Милков.

"Нека българите, които живеят в Северна Македония, да посочат какви са техните виждания. Трябва да бъдат представени истинските представители на българските организации, а не сурогатни организации, които да действат уж от името на българите, каза още той. Всеки опит за оптимизъм в нашите двустранни отношения, засега, остава без покритие".

"Стремим се да не повдигаме въпроси и да ги оставим да изградят свой консенсус в полза на промени в конституцията, но не може да оставим без последствие факта, че на Томе Блажевски, председателят на български културен клуб във Охрид, който беше заличен, бяха повдигнати обвинения през тази седмица. Обвинения, които са като преписани от обвиненията срещу Любчо Георгиевски – ръководител на центъра в Битоля", обясни Николай Милков. "Тези обвинения предвиждат от една до пет години затвор. Ще имаме ли ситуация, в която в РСМ, ще има политически затворници? Това нещо е въпрос, който трябва да осмислят", добави министърът.

Отношенията между двете страни се обтегнаха допълнително след решението на Скопие да заличи българските сдружения "Цар Борис III" и "Иван Михайлов", тъй като определи имената им за спорни.

Председателят на българския културен център и сдружение "Цар Борис III" в Охрид Томе Блажески пък е повикан на разпит в прокуратурата по няколко члена за "поругаване" на македонската чест.

По-рано тази година пък бе пребит секретарят на сдружението Християн Пендиков.

mediapool.bg