Кламер БГ - Новини: Механизмът за контрол на главния прокурор е публикуван

Механизмът за контрол на главния прокурор е публикуван

България

|
Пет, 02 Юни 2023г. 08:53ч.
Механизмът за контрол на главния прокурор е публикуван

Снимка: БГНЕС

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор, са публикувани в "Държавен вестник". По закон те трябва да влязат в сила три дни след обнародването им.

Новите текстове бяха приети от парламента миналата седмица. Те са част от ангажиментите, поети от България във връзка със средствата по Плана за възстановяване. Страната ни от десетилетия е критикувана за липсата на контрол върху фигурата на главния прокурор. Досега обаче не бяха предприети никакви стъпки да се реши този проблем.

Специален съдия

Според промените престъпления, извършени от главния прокурор, ще се разследват от специално назначен съдия от наказателно отделение при Върховния касационен съд. Доказателствата ще се събират от определени от вътрешния министър разследващи полицаи. След приключване на разследването съдията ще се връща на старата си длъжност.

Мнозинство

Наред с промените в НПК бяха приети и нови текстове в Закона за съдебната власт. С тях бе намалено от 17 на 13 гласа изискващото се мнозинство за назначаване и отстраняване от длъжност на главния прокурор.

Този нов ред може да бъде използван съвсем скоро. В момента във Висшия съдебен съвет (ВСС) има две предложения за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. По едното от тях процедурата започна в четвъртък и съветът реши да започне събиране на доказателства.

Още по темата:

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов заради къщата в Барселона

Тази промяна дава възможност да се намали влиянието на шефа на държавното обвинение в съвета. При гласуването на промените по предложение на ГЕРБ бе прието и председателите на върховните съдилища също да се назначават и отстраняват с 13 гласа. След последвалата остра реакция и преди окончателното гласуване обаче от партията се отказаха от тези текстове.

А сега на къде?

Промените влизат в сила в изключително напрегната обстановка между прокуратурата и парламента. От ГЕРБ настояват Гешев да бъде отстранен от поста си заради съмнения, че се е намесил по недопустим начин в разследването на т.нар. атентат срещу него – взрива близо до колата му на 1 май на пътя София-Самоков. Тези обвинения бяха изказани от заместника на Гешев и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Главният прокурор започна да говори за предателство и извади от забравата разследването "Барселонагейт". Преди няколко дни стана ясно, че Гешев може да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради съмнения за пране на пари, свързани с този скандал.

Вероятно публикуваният в петък закон ще бъде атакуван от Гешев пред Конституционния съд. Главният прокурор се опитва да забави отстраняването си и чрез питане дали ВСС с изтекъл мандат може да решава този въпрос.

mediapool.bg