Кламер БГ - Новини: Метрото в Киев стана бомбоубежище

Метрото в Киев стана бомбоубежище

Свят

|
Четв, 24 Фев 2022г. 20:14ч.
Метрото в Киев стана бомбоубежище

Метрото в Киев стана бомбоубежище

Хиляди жители на столицата на Украйна Киев се струпаха в метрото, следвайки инструкциите на властите, че то ще се ползва като бомбоубежище при инвазия на Русия, предаде Си Ен Ен. Метростанциите са препълнени с хиляди хора, с малки деца без достатъчно пространство, вода и храна. Те не знаят нито как ще прекарат следващите часове, нито къде могат да отидат.

Сн.ЕПА/БГНЕС

"Всички станции на киевското метро по време на въздушните тревоги са достъпни за хората 24 часа 7 дни седмично", съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко.

След 15:40 Киевската градска държавна администрация съобщи в Telegram, че в града има въздушна опасност. По-рано бе чута експлозия в Киев. Включени са сирените и всички призовават гражданите бързо да отидат в укритията за гражданска защита. Обновена е картата за бомбоубежища в Киев.

В социалните медии на Украйна се дават съвети към хората да се запасят с вода, да се погрижат за парите си и да се пазят от вандали.

Пред бТВ бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, която живее в Киев, съобщи, че хората стоят и чакат до бомбоубежище.

По думите й не е безопасно да се пътува и затова много хора се чудят къде ще прекарат нощта. "Метрото служи като бомбоубежище за хората, не работи наземният транспорт", обясни тя.

По време на разговора самолет прелетя в небето на Киев и предизвика паника, съобщи бТВ.

В Киев през целия ден имаше дълги опашки пред бензиностанции, банкомати, магазини и аптеки. Засега интернет, телевизията и мобилните връзки не са прекъснати.

Журналистът на в. "Гардиън" Люк Хардинг разказа: "Настроението е мрачно, приятели си звънят едни други. Слуховете – от официални лица, чуждестранни контакти, журналисти – са, че руските действия ще започнат в 4 часа сутринта местно време. Украйна се крепи, шегува се, прегръща, обича“. Журналистът сподели в Туитър, че мазето на апартамента му в Киев е пълен със семейства с малки деца, които търсят къде да се скрият. „Децата носят със себе си книжки за оцветяване. Сърцето ми се къса".

"Настроението е на шок, страх и тихо отвращение, че Путин – без причина или рационален предлог – е решил да отприщи война. Русия греши 100%", каза пред "Гардиън" Виктор Алексейвич на киевския площад „Майдан Независимост“.

Александра Матвийчук, председател на Центъра за граждански свободи в Киев, каза пред Си Ен Ен в четвъртък, че се опасява, че руската атака срещу Украйна ще предизвика "бежанска криза". "Аз съм в Киев. И много хора остават в Киев и ще се борят за страната ни и за нашия град, и за нашето достойнство", каза тя. "Но хора с деца, хора без родители, хора, които са уплашени, ще се опитат да напуснат града". Тя добави, че се опасява, че атаката на Русия ще бъде насочена и срещу журналисти, граждански активисти, защитници на правата на човека и доброволци, "които са устойчиви на окупацията".

Люк Хардинг от "Гардиън" съобщи още, че в последните дни украинците купуваха оръжия, боеприпаси и снайперски пушки, а пред оръжейните магазини се извиваха дълги опашки.

Преди това парламентът на страната одобри проект на закон, който дава на украинците разрешение да носят огнестрелно оръжие.

Повечето украинци – момчета и момичета – се учат да стрелят в училище. Смята се, че около 400 000 души имат боен опит след анексирането на Крим от Владимир Путин през 2014 г.

mediapool.bg