Кламер БГ - Новини: Методи Лалов ще съди Висшия съдебен съвет

Методи Лалов ще съди Висшия съдебен съвет

България

|
Пет, 30 Авг 2019г. 13:17ч.
Методи Лалов ще съди Висшия съдебен съвет

Съдия Методи Лалов ще съди Висшия съдебен съвет (ВСС) заради блокирането на политическа му кариера и невъзможността да се впише като адвокат. Съдийскатата колегия имаше две възможности да освободи Лалов от съдебната система - на 15 и 30 август. Това не се случи, защото кадровиците отказаха да си прекъснат отпуските. Съдията вероятно ще е свободен от 9 септември, когато е свикано следващото заседание на съвета.

"Неосвобождаването ми от 2 септември ми нанася вреди от неимуществени и имуществен характер, поради което съм решен да съдя ВСС за незаконосъобразните им действия. Забавянето създава дискомфорт и неяснота на мен и на семейството ми, поставя ме в невъзможност да се впиша като адвокат възможно най-бързо, да извършвам консултантска и адвокатска дейност, и така лишава мен и семейството ми от източник на доходи", коментира Лалов пред Mediapool.

През август "Демократична България" обяви, че са поканили съдията за водач на листата си за общински съветници в София. Засега обаче той е блокиран от ВСС и не може да се включи в кампанията на дясноцентристката коалиция.

"Забавянето създава формални пречки да участвам пълноценно в обществено-политическия живот и да се боря за промяна на статуквото, което е създадено и крепено от политическите партии, които са изпратили мнозинството от членовете във ВСС", коментира Лалов пред Mediapool.

Магистратът ще съди и тримата членове на дисциплинарния състав срещу него – Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев. Лалов напомня, че в продължение на една година те бавят решаването на дисциплинарното му производство и той не знае дали ще получи дължимото обезщетение при напускане на съдебната система.

"Действията на Марчева, Имова и Магдалинчев, които имам основание да мисля, че са напълно умишлени, след като три пъти поисках да се произнесат по дисциплинарното ми дело, ме поставя пред невъзможност да знам дали ще получа обезщетението при напускане на съдебната система. Това са 16 заплати в моя случай, на което има право всеки съдия, който не е уволнен дисциплинарно. Това е самостоятелно основание да претендирам обезщетение от тримата", каза Лалов.

Методи Лалов е известен с критиките си към мнозинството във ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров. Дисциплинарните производства срещу него бяха образувани, след като съдия организира протест пред Висшия съдебен съвет през декември 2016 година.

mediapool.bg