Кламер БГ - Новини: Месец преди изборите в Германия съспенсът не отслабва

Месец преди изборите в Германия съспенсът не отслабва

Свят

|
Четв, 26 Авг 2021г. 12:55ч.
Месец преди изборите в Германия съспенсът не отслабва

Ангела Меркел, сн. ЕПА/БГНЕС

Имаща репутацията на стабилна и предсказуема държава, Германия върви към доста несигурно бъдеще - един месец остава до изпълнените със съспенс избори, които ще обърнат страницата след ерата на Меркел и може да доведат на власт социалдемократите.

Какъвто и да бъде резултатът от изборите, първата европейска икономика навлиза в неспокойни месеци на сложни преговори за формиране на ново коалиционно правителство с множество възможни варианти, тъй като нито една партия не се откроява ясно като фаворит.

Никой от кандидатите за приемник на непоклатимата канцлерка, управляваща от 16 години, изглежда не е спечелил на своя страна 62-та милиона германци, призовани пред урните на 26 септември.

И ако на 67 години Меркел, чиято популярност остава в зенита си, бе пожелала пети мандат, със сигурност щеше да бъде преизбрана.

Тя обаче реши да се оттегли, без впрочем да подготви приемник - само подкрепи с половин уста своя консервативен лагер.

"Кръгла нула"

Кандидатът на нейния Християндемократическия съюз ХДС (ХДС) така и не успява да се наложи.

Според публикувана във вторник анкета на института "Форза" Армин Лашет и неговите консерватори дори изостават от социалдемократите - за първи път от 2006 г.

За тях се канят да гласуват 22 на сто от запитаните - най-лошият им резултат от 1984 г. На изборите през 2017 г. те получиха 33 процента от гласовете.

Непопулярният Лашет не е популярен и сред самите консерватори. Той едвам успя да се наложи през пролетта като техен кандидат, едва успявайки се да се наложи над баварския лидер Маркус Зьодер, когото обаче германците в голямото си мнозинство все така предпочитат пред него.

Ръководител на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, 60-годишният Лашет можеше да подобри представянето си през лятото, подпомагайки пострадалите от ужасяващите наводнения в Западна Германия и по-конкретно в собствения му регион.

Но за разлика от социалдемократа Герхард Шрьодер, успял през 2002 г. да получи нов мандат, като прояви съчувствие към жертвите на лятното пълноводие, Лашет загуби точки.

Камерите го хванаха да се смее по време на изпълнена със сериозност реч на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Освен това при посещения в засегнатите местности Лашет бе атакуван от пострадали, оплакващи се от забавените държавни помощи. Един от тях го нарече "кръгла нула", която "ще си го получи на изборите".

"Прост план"

Консерваторите, управляващи от 16 години, са изправени според Зьодер пред "най-трудния" за тях вот от 1998 г., когато Хелмут Кол изгуби срещу Шрьодер.

В не по-завидно положение са и германските "Зелени", известно време сочени през пролетта за фаворити, след като издигнаха за канцлер лидерката си Аналена Бербок.

Рейтингът им също се топи заради спънките в кампанията на 40-годишната им кандидатка, любима мишена на "фалшивите новини".

Съпредседателката на "Зелените" поднесе извинения за направени "грешки", например недекларирани премии от партията и подозрения в плагиатство.

Трудностите на Лашет и Бербок логично са добре дошли за социалдемократите, макар наблюдателите да им предричаха доскоро, че ще последват съдбата на маргинализираната Френска социалистическа партия.

Министър на финансите и вицеканцлер в правителството на Меркел, кандидатът им Олаф Шолц не е особено харизматичен. За момента обаче опитният 60-годишен държавник е безгрешен.

Шолц се възползва от пандемията, за да скъса с германската бюджетна дисциплина, и деблокира стотици милиарди евро за подкрепа на икономиката. Той е на път да осъществи един "прост план", писа седмичникът "Шпигел" - да бъде избран, защото "прилича най-много на канцлерката".

Ако избирателите гласуваха направо за канцлер, Шолц, олицетворяващ центристката тенденция в партията, би спечелил с голяма преднина, събирайки 41 на сто от гласовете, и би оставил доста назад Лашет с 16 процента и Бербок с 12 на сто, показва проучване, поръчано от държавната телевизия А Ер Де.

Правителственият ръководител обаче ще бъде избран от депутатите в Бундестага - в резултат на коалиционни преговори, които се очертават сложни. След изборите през 2017 г., например, дискусиите продължиха с месеци, преди да се стигне до споразумение.

По БТА.

mediapool.bg