Кламер БГ - Новини: Меркел призова Москва да повлияе сепаратистите в Украйна да спазват примирието

Меркел призова Москва да повлияе сепаратистите в Украйна да спазват примирието

Свят

|
Нед, 28 Дек 2014г. 17:52ч.
Меркел призова Москва да повлияе сепаратистите в Украйна да спазват примирието

Германският канцлер Ангела Меркел призова руското правителство да използва влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна, за да изпълнят договорения през септември в Минск план за примирие, целящ да сложи край на конфликта, предаде Ройтерс в неделя.

Планираните за 26 декември преговори с участието на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на които трябваше да се обсъди изпълнението на споразуменията за спиране на огъня така не се състояха.

Според Меркел обстановката може да се стабилизира, само ако договорените разграничителните линии най-после започнат да се спазват, се казва в изявление на нейна говорителка.

"Тя призова за тази цел руското правителство да използва влиянието си върху сепаратистите", посочва говорителката.

В телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко в събота вечерта Меркел изрази съжаление, че преговорите на контактната група не са се състояли. Миналата седмица Порошенко каза, че разговори ще има на 24 и 26 декември.

Меркел, която взема дейно участие в дипломатическите усилия за уреждане на кризата, също така е приветствала размяната на пленници между украинското правителство и сепаратистите, която стана преди ден..

mediapool.bg